torsdag 19 mars 2009

Stort och smått i livet.

Väcktes av sopbilen, som backade in mot hyreshusets rum för hushållssopor. Har sovit länge då jag kom hem sent efter fullgjord farmorsdag. Farmorsdagar är dagar då barnbarnen går före allt annat. Oftast handlar det om att göra ett inhopp då mamma eller pappa har svårt att få ihop pusslet, men det kan också vara att delta i och dela glädje och fest, när någon fyller år, eller skola, fritids, dans- och teaterledare ordnar särskilda arrangemang för föräldrar och anhöriga.


I bussen på väg hem tänkte jag på Thomas Bodströms (S) ord i samband med att M ordat om datalagringsdirektivet d v s skyldighet för teleoperatörer att under en tid spara uppgifter om vem som kontaktar vem, hur länge och om vad. - Hur i alla glödheta tänker kar´n? Menar han på fullt allvar att det skulle bli svårare för Hells Angels att dölja sin brottslighet och lättare för brottsoffer att slippa bli utsatta om dessa uppgifter lagras under längre tid? Märkligt att den, som tidigare varit justitieminister och dessutom är jurist är så okritisk mot dem som sjunger dataminingens lov. Men inte bara det, inte ser ut att ha en tanke om vilket klimat all denna övervakning och avlyssning skapar i samhället. Är han bara korkad eller spekulerar han grovt i att den typen av resonemang ska köpas av ett folk, som beskrivs som sovande? Erinrar mig i skrivande stund att Mårtensson skrivit om att Tysklands författningsdomstol är på väg att pröva om direktivet strider mot artikel 8 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Ett i övrigt läsvärt inlägg. Hur som helst kunde jag inte få ro att sova förrän jag skrivit om saken. Därför behovet av sovmorgon.


Men nu några ord om dagens lokala nyheter. Nyheten om att Norrtälje enskilda gymnasium gått i graven sedan skolan köpts upp av RHS-gymnasiet, vilket i sin tur ingår i utbildningskoncernen EUC Education AB. Skriver nog om det i NT-bloggen. Noterar vidare att landshövding Per Unckel, som ordförande i den nybildade Skärgårdsrådets exekutivkommittén, kommer att arbeta tillsammans med bland andra Norrtälje kommuns kommunalråd Kjell Jansson (M) för bättre och snabbare resultat i nära dialog med skärgårdsborna. Tänker genast på första sidan av DS, där rubriken Strandväktare och en bild på bygglovchefen i Värmdö kommun, puffar för artikeln inne i tidningen om dragkampen mellan friluftslivet och dem som vill bygga på strandtomter ständigt pågår i Värmdö. Därför har man utarbetat en lokal strandskyddspolicy. Undrar om det finns något liknande i vår kommun?


Ser också ett intressant debattinlägg i DS ”Håll distansen till lobbyorganisationer”. Det är Per-Olof Åberg, kommunpolitiker (MP) i Bollnäs, som skriver om Svenskt Näringslivs enkät, vilken ligger till grund för deras mätning av företagsklimatet i landets kommuner. Efter att ha varit i kontakt med Svenskt Näringsliv skriver Per-Olof Åberg bland annat ”Det går emellertid inte att hävda att Svenskt Näringslivs ”undersökning” av ”företagsklimatet” verkligen mäter vad undersökningen avser att mäta eller att resultaten är tillförlitliga. Kommunerna tävlar om att komma högt på denna lista. Säkert ingår nu Svenskt Näringslivs nyckelbegrepp i det lokala planarbetet i fler kommuner och regioner än min. Min uppfattning är att politiker och tjänstemän borde upprätthålla nödvändig distans och integritet gentemot olika lobbyorganisationer”. Intressant.


Det senare påminner mig om det utbyte jag haft i kommentarsfältet om Sifos väljarundersökning, vilket landat att att jag också måste gå till källan och ställa frågor om hur denna mätning går till och dess främsta nytta. Men, nu måste jag först och främst tänka på dagens viktigaste övning – hjärtgympa. Den gör mig verkligen gott och dessutom är det tryggt med kroppsansträngningar under sakkunnig ledning.


3 kommentarer:

Bo Bengtsson sa...

Jag tror FarmorGun dagdrömmer:

"Min uppfattning är att politiker och tjänstemän borde upprätthålla nödvändig distans och integritet gentemot olika lobbyorganisationer"

Läste jag ordet integritet. FP-politiker t ex, tycker att integriteten skyddas bäst med mer övervakning, typ FRA.
Fråga Gunnar Andrén, Johan Pehrson FP, om nu någon fortfarande tvekar om nödvändigheten av dessa nya Orwellska tankegångar.
Bodström(S) ställer oxo upp på alla nya kontrollsystem

Lars-Erick Forsgren sa...

Drömma och önska en bättre tingens ordning måste man få göra.

Men nog krävs mer, pengarna talar och därför får man arbeta för att förverkliga sina drömmar om ett bättre samhälle. Ett mänskligare samhälle där de demokratiska grundkraven tillgodoses.

Och gärna lite till.

Gun Svensson sa...

Bo B: Nu var det en kommunpolitiker i Bollnäs, som uttryckte sig så och jag tyckte att det var som friskt källvatten för en törstande själ. Som du vet jag att det finns ledande politiker i vår riksdag som har så många andra lojaliteter att de bortser från värnet av de enskilda medborgarnas integritet.

Lars-Erick: Tänker på Euskefeurat med Pessimistkonsulten - för om man drömmer om Paris, hamnar man på någe vis likt förb-t i Hudiksvall :-D. Fann en illustrerad variant på YouTube med Ronny Ericsson
http://www.youtube.com/watch?v=tBU2490d8Nk&feature=related
Men jag håller med dig, utan drömmar skulle livet vara utomordentligt trist.