lördag 25 juli 2009

Lördagsfunderingar.

I en kommentar till ett inlägg fick jag tidigare ett längre citat av Sincan, men jag väljer att återge slutklämmen, då den är väl värd att sprida i tider när makten klär sig i en språkdräkt, som förskräcker. Jag citerar: ”All you have to do is tell them they are being attacked, and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same in any country.", sagt av Herman Göring under Nürnberg-rättegången den 18 april 1946, enligt Gustave Gilbert i boken Nuremberg Diary.


Tänka sig att Herman Göring blivit förebild för de spindoctors, som vill hjälpa politikerna driva igenom FRA:s avlyssning till vilket pris som helst?! Men, idag är det bekämpning av pedofiler, trafficking och grov kriminalitet samt stöd åt svenska soldater i Afganistan, som lyfts fram och följdriktigt klistras det på mig och andra att vi vill att barn och kvinnor ska utsättas för sexuella övergrepp, att knarklangare och maffialiknande ligor ska kunna operera ostört och att vi vill överge svenska grabbar, som gör en insats för fosterlandet o s v. MinaModerataKarameller funderar också kring detta med grabbarna i Afganistan.


Det är verkligen ett ohederligt sätt att debattera ett så allvarligt ämne; att hela svenska folket ska utsättas för en allmän kartläggning och avlyssning, för att man kanske kan avvärja alla dessa hot med hjälp av FRA:s personal och utrustning.


Kluris tog fasta på mitt resonemang om risken att förklaras ”skyldig genom samröre” och kom med en helt ny vinkel: ”Ja Gun, vi måste verkligen bli försiktig med vilka man kommunicerar. Men vad värre är och som många missar, vi måste också se till att hålla oss väl med brottslingar. Förvånande kanske, men tänk efter.. Stöter du dig med sådana kan de använda avlyssningen och kartläggningen emot dig. De börjar ringa till dig, kommenterar på din blogg osv.. I kartläggningen blir du då en person med kopplingar till kriminella och därmed tillåtet villebråd.”


Onekligen en aspekt, som tål en och annan tanke, sedan jag hämtat mig från ett rejält asgarv. Det kan ju rent av bli en chans för tidigare dömda att tjäna sig en extra hacka, att ringa runt på uppdrag :-) Ja, jädrar, vilken affärsidé! Törs, jag skriva så, eller räknas det som anstiftan till brott?


Annars kan vi just nu läsa och höra om hur goda gärningar kan omvandlas till en mindre lyckad affärsidé, som bringat en rad samhällsbärande personer på fall – här i DN, AB och GP. En del har även bloggat om saken: Det progressiva USA, Helen Doctare; Jinge; Novas News och Svensson. Tillfället gör tjuven, kan man säga – eller är detta bara ett exempel på effekter av att marknadens mekanismer satts ur spel genom politiska beslut om förbud att dra nytta av någons underläge?


Ja, detta med brott och straff är naturligtvis inte så enkelt, som en del samhällsdebattörer och politiker vill göra det till. Något som Isobel vill synliggöra i sitt inlägg i Expressen, vilket kommenteras av Badlands Hyena på sitt oefterhärmliga sätt. Vad vi ser är en utveckling där humanismen allt mer lever på undantag och förespråkare av hårdare tag brer ut sig allt mer. Det är modigt av Isobel att utmana dem. Det kommer verkligen att behövas i den valrörelse inför valet 2010, som nu kommit igång på allvar. Tipsar alla kandidater, som ställer upp i riksdagsvalet, om Kahlil Gibrans ord om Brott och straff ur Profeten – viktiga ord att bära med sig i den debatten.

Intressant.

Inga kommentarer: