tisdag 14 juli 2009

Rättsliga och inrikes frågor – EU:s sak!

Uppdatering: Gör det lätt för mig genom att lägga en länk här till blogginlägget hos Norrtelje Tidning med länkar till både tidningens ledare och ett debattinlägg med fokus på Stockholmsprogrammet.


Läser i Expressen en bra ledare rubricerad Tala med oss samt ett inlägg av Svend Dahl om att integritetsfrågorna inte låter sig inrangeras i något av de traditionella höger-vänster-blocken i partipolitiken, utan ska förstås mot bakgrund av att de yngre ser andra värden att solidarisera sig med än de som traditionellt bärs upp av partierna till höger och vänster, vilket gav utdelning i valet till Europaparlamentet. Som en pensionär, som klarat att bryta sig ur blockpolitiken, förstår jag vad han menar. Det finns värden, som bägge blocken har försummat i kampen om makten.


Båda dessa inlägg har bäring på det informella mötet med ministrarna för rättsliga och inrikes frågor, vilket hålls i Stockholm för att berörda EU-ministrar ska prata ihop sig om det så kallade Stockholmsprogrammet, vilket ska leda till ett handlingsprogram, som stats- och regeringscheferna ska besluta om vid toppmötet i december och som ska gälla för medlemsländernas arbete i rättsliga och inrikes frågor under de närmaste fem åren. Något som även DN skriver om. Det känns bra att etablerade medier bryr sig eftersom det är viktigt att folket kan komma till tals innan vi står där med en övervakning, som ingen sansad politiker egentligen vill ha. Ser hos Erik Hultin att Politikerbloggen tagit in det debattinlägg, som ett gäng aktiva medborgarrättskämpar ställt sig bakom. Som pensionär känner jag mig inte så litet stolt över att få vara med bland dessa människor, för att om möjligt utgöra en motvikt till de krafter, som antingen drivs av sin egen rädsla eller exploaterar andra människors rädsla för att kunna öka övervakningen av mig och andra, som gillar att använda internet i våra dagliga liv.


Erik har även fått med inslaget i kvällens Rapport med Camilla Lindberg, som berättar om demonstrationsmötet i Humlegården i morgon kl 17.00. Dessutom har han en länk till MEP Lena Eks blogg, som visar att vi som känner oro är i gott sällskap. Igår hade jag en länk till TV4:s Nyhetsmorgon där Beatrice Ask och Tobias Billström intervjuades i sällskap med Piratpartiets MEP Christian Engström. Den tål att ses ännu en gång, sedan man läst vad Oscar Swartz skriver och den rapport, som han länkat till. Andra som skriver om detta är Leo; Hax; Karl Sigfrid; Mårtensson; Scaber Nestor; Sossar mot Storebror; Rick Falkvinge; ; samt Mitt i steget med ett par intressanta inlägg här och här där problemet synas ur olika perspektiv. Anders Widén skriver om att vi måste få fler att orka lyssna. Olof noterar att media och en del politiker har problem med Piratpartiets fokus på medborgarrättsfrågor.


För några månader sedan stod bataljen om Telekompaketet och då gjordes ett stort nummer av att medborgerliga fri- och rättigheter var varje enskilt lands angelägenhet, när vi internetvänner slogs för att vi skulle kunna vara medborgare på nätet och inte enbart ses som kunder i händerna på teleoperatörer och politiker med ambitioner att förvandla internet till en kabel-tv-variant med filtrering för att bevaka att vi höll oss på den smala vägen d v s inte gjorde oss skyldiga till intrång i upphovsrättsskyddat material. Detta paket har ännu inte färdigbehandlats.


Hittills har det funnits en frivillig överenskommelse operatörer emellan om avstängning av sidor med barnporr. Nu vill bland andra Beatrice Ask ta detta till intäkt för att det är OK att lagstifta i samma anda inom detta och en rad andra områden. Det finns ett gammalt ordspråk som säger: - Ger man f-n lillfingret tar han snart hela handen. Det verkar stämma här. Avslutar med Erik Hultins Tänkvärd film om Storebror.

Intressant.

4 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

av obegriplia skäl har jag varit slö i sommar, betr bloggandet alltså. men du o andra håller ögonen öppna.
Såg Camilla i teve i går, men bara ögnat lite betr Sthlms-programmet.
Men ser att det är skrämmande saker.
Glädjer mig dock att t ex Annika Beijbom är vaken och en kvarvarande liberal (och ung!) inom fp.
Får nog läsa lite mer nogrannt på bloggarna igen.

Gun Svensson sa...

Camilla är bra, men Cecilia Wikström har lånat sig till att "legitimera" det hela i ÖP länk här
http://op.se/ledaredebatt/debatt/1.1185218

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja Cecilia W verkar inte hålla kompassriktningen riktigt ibland. Undrar vad missvisningen beror på?

Gun Svensson sa...

Hon lär ha kommit med i det utskott i EU som behandlar rättsliga frågor, vilket kan förklara vattenkamningen ;-)