måndag 20 juli 2009

Undrens tid eller en försöksballong?

Rötmånadshistoria tänke jag när jag först såg dagens ledare i DN med rubriken Lämna oss ifred. När jag sedan läste ingressen ”Med orden säkerhet, miljö och hälsa motiveras offentliga insteg i medborgarnas liv. Mycket få gånger är integritetskränkningarna befogade”, då föll hakan ner – jag bara gapade. Fick nypa mig i armen för att kolla om jag var vaken, innan jag läste vidare. Minsann – något av ett under har hänt. Det finns någon hos den stora draken med rätt att skriva ledare, som inser vartåt det barkar hän, och vågar sätta det på pränt. En semestervikarie? Men, sedan slår cynismen till – naturligtvis är det en ”försöksballong”?


Men innerst inne gror hoppet om att det ska ses som ett tecken på att en tillnyktring är på G. För samtidigt startar DN en artikelserie Du, Jag och Internet med: Forskningsprojektet som spårade ur; med bakgrund och fakta – Om internet; Minnesvärda datum i nätets historia; och Bevingade internetcitat. Hoppas att läsarna av papperstidningen får sig en och annan tankeställare. Nåväl, hur det blir med den saken får vi snart se prov på, kanske redan i morgon. Mark Klamberg gör oss uppmärksamma på att utredaren Anders Eriksson imorgon kl. 12.30 överlämnar slutbetänkandet Signalspaning för polisiära behov (SOU 2009:66) till justitieminister Beatrice Ask och att presskonferensen kommer att sändas på riksdagens webb. Intressant.


För övrigt har jag läst en artikel i SvD, som har viss bäring på Jakob Heidbrinks inlägg med anledning av DN:s ledare ovan och en anteckning, som jag gjorde i kommentarstråden hos Jakob. Efter att ha läst om de hemlösa sims, som en kille skapat i tv-spelet The Sims 3 och håller liv i för att sedan blogga om, inställer sig frågan: - Vad lär vi oss av att detta blir en nyhet i media? Det tål att tänka på, men det får bli senare eller en annan dag.


Går sedan en runda och kollar vad andra tycker är värt att skriva om: Göran Pettersson – Ett annat valsystem; Norrtelje Tidnings ledare; Mitt i steget – Om att byta fötter; Lars H Gustafsson – Sommarmusik; MinaModerataKarameller – Spikmattor och Storytelling; Bloggen Bent – Det är lätt att ta betalt på nätet ...; och Hax – Secondhandförsäljningen av skivor stryps. Samtidigt skriver DN att Digital Beethoven ger klirr i kassan. En mycket blandad kompott som synes. Så kan det också bli efter några timmars utflykt på nätet.


5 kommentarer:

Gun Svensson sa...

Läs även inlägget på NT-bloggen
http://www.norrteljetidning.se/blogg/2234/147/id/9763

Mark Klamberg sa...

Tack för att du också uppmärksammade pressträffen!

Anonym sa...

Det finns tyvärr en nackdel med Göran Pettersons idé med valkretsar och det är att i dom allra flesta valkretsar så kommer det att bli en sosse eller en moderat. Och vips, så har man ett 2-partisystem. Och det ska vi absolut inte sträva efter.

Hans J sa...

@Anonymous:

Jag tror att införande av två-partisystem var lite av idén...

Nu lyssnar vi på Webutsändningen av Polisens medverkan i FRA-avlyssningen.

Du ser den här:

- WEButsändningen om polisens FRA-avlyssning Tisdag 12:30 -

Lars-Erick Forsgren sa...

Apropå DN.
Ja jösses, rötmånad redan och den börjar med regn.
Annars tänkte jag också att detta luktar semestervikarie som tar chansen!
Men man vill ju ändå hoppas...