Blir glad när jag läser dagens inlägg på DN Opinion. Det är gruppen bakom Borgerligt nej till FRA, som visar att deras engagemang inte bara var ett tomtebloss. Men regeringen räddade kompromissen genom att tillsätta en utredning kring Säpos behov, varför de nu kan hävda att överenskommelsen är uppfylld. Det var en enkel manöver med tanke på den då pågående Polismetodutredningen, men sedan denna nu presenterat ett förslag, där undersökningsledaren och åklagaren ska kunna besluta om hemlig teleövervakning även i de fall när det saknas en skäligen misstänkt, går det att dra paralleller när det gäller synen på rättssäkerheten både i det ena och det andra sammanhanget. Vilken balans finns i det maktutövandet? Eller finns det en högre vision som i Kina, vilket Ola Wong skriver om i SvD med slutklämmen ”Men även om Green Dam bara blir en ineffektiv parentes har uppståndelsen återigen påmint Kinas 300 miljoner nätanvändare att de är under uppsikt, och på så sätt har den tjänat sitt syfte. För i slutändan är känslan att vara övervakad ett viktigare kontrollinstrument än någon teknisk finess”. Jag trodde inte att det var ett sådant samhälle, som politiker i Sveriges riksdag ville bygga. Samtidigt dyker en hädisk tanke upp i mitt huvud ”månne om Ericsson hade nytta av Sveriges satsning på FRA:s verksamhet när företaget fick uppdraget att förse miljoner av kineser med bredband?”. En affär som Computer Sweden skrev om för några dagar sedan.
Att debatten, när det gäller att reglera FRA:s verksamhet, hålls vid liv är bra och därför är det roligt se att även SvD, uppmärksammar sina läsare på debattinlägget. Och att bloggare håller ångan uppe – här några länkar till Lakes Lakonismer; Peace, Love and Capitalism; och Zac´s åsikter... Håller för övrigt helt med Erik Hultin Handling – inte ord är det som nu krävs.
4 kommentarer:
Mycket bra inlägg Gun.
Vi måste, precis som du gör, fortsätta koppla ihop situationen med övervakade medborgare i exempelvis Kina och Iran, med FRA. På så sätt kan vi få fler människor att förstå konsekvenserna av vad FRA:s övervakning kan leda till.
Tack Markus! Det ska bli intressant se vad som händer med Polismetodutredningen.
Inom teknikerkretsar är det allmänt känt att Ericsson är världens främsta företag på att tillverka tjyvlyssningsvänliga kommunikationssystem.
Ericsson vinner inte några beställningar för att deras utrustning är teknisk överlägsen alla andras utan för att den är överlägsen när det gäller att vara avlyssningsvänlig.
Det är den främsta anledningen till att Ericsson vann ett stort antal beställningar till den feodala arabvärlden under 70 och 80-talet. Kungarna där ville ha koll på sina undersåtar.
Idag ställer alla länders lagstiftning, oavsett ifall de är demokrati eller diktatur, att telekommunkationssystemen skall byggas så att de är lätta att avlyssna. Som leverantör har man att foga sig efter detta eller så får man inga beställningar.
Kruxet är att ett telekommunikationsystem som konstruerats för att vara avlyssningsvänligt, är mer eller mindre "vänligt" oavsett vem det är som avlyssnar. Man gör det möjligt för de som man inte vill bli avlyssnad av att avlyssna. Man bygger in sårbarheter i systemen.
Den som är road av att veta mer om detta kan googla på ex-vis "Communications Assistance for Law Enforcement Act - CALEA".
Hur ett system för tjyvlyssning kan missbrukas visar det som hände i Grekland häromåret, där grekiska regeringens mobilsamtal tjyvlyssnades av okända i nästan ett års tid.
Tjyvlyssnarna nyttjade det inbyggda tjyvlyssnings-tjänsten i GSM-nätet, men lyckades dölja sin närvaro på ett mycket skickligt sätt. Anledningen till att tjyvlyssningen upptäcktes var av en slump, när ett SMS-meddelande krånglade.
(O)lustigt så försvann också alla loggar som fanns, både i dataform och útskrivna på papper.
Ericsson som hade levererat systemet fick betala miljonböter.
Läs mer om denna underliga historia härnedan.
En mycket detaljerad rapport finns här; "The Athens Affair"
http://www.spectrum.ieee.org/jul07/5280
Kortare artiklar på svenska;
http://sakerhet.idg.se/2.1070/1.119438
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_259579.svd
http://www.expressen.se/nyheter/1.828126/ericsson-i-avlyssningsskandal
Om man skall se något gott i detta så är det att "alla" kan tjuvlyssna på "alla".
@Dennis: Intressanta länkar då det är bra att friska upp minnet.
Skicka en kommentar