söndag 26 juli 2009

Hur ta oss ur detta klister?

Kommer höger- eller vänsterpartierna i politiken att äta upp Piratpartiet? Det tänker jag efter att ha läst Erik Laaksos inlägg igår. Erik har varit med ett tag, så han vet deltagandets villkor, i det politiska klimat som råder, sedan lång tid tillbaka. Nu för tiden bygger man antingen personliga allianser och kompromissar eller så försvinner man. Idag skriver Erik om inlägg i bl a Eskilstuna-Kuriren, med rubriken Piratpartiet borde inte behövas. Han har helt rätt.


Att det förefaller finnas en majoritet i Sveriges Riksdag, som vill ha en inkoppling av internets kablar till FRA vid så kallade samverkanspunkter, det är inget mindre än en SKANDAL. Därför är vi många idag, som anser att de etablerade partierna behöver utsättas för konkurrens för att kunna ta sig ur de djupa och invanda hjulspår, där de hittar alltför lättköpta argument för ett förhållande, som de kallar regeringsduglighet.


Tänk om de skulle våga göra en sanningsenlig SWOT-analys med fokus på den stuprörsmodell med olika utskott, som i realiteten bestämmer hur de enskilda politikerna ska rösta. Det är ett dyrt system, som stelnat i sina former, medan allt fler väljare tappar tilltron till det effektiva i att sätta ett kryss för någon som de facto inte får särskilt stort inflytande.


Tänk vilken injektion för det demokratiska systemet om de etablerade partierna ville ta in det som Maria Abrahamsson och Lotta Gröning försökte få Göran Hägg att förstå – att Piratpartiet står för något mycket mer än en översyn av upphovsrätten. Något jag skrev om i fredags. Något Morfar Gunnar skrev om i sin blogg i Norrtelje Tidning. Då gällde det hur FRA skulle kunna utföra uppdrag åt Säpo och Rikskrim genom avlyssningen av den teletrafik, som går över landets gräns, medan polismetodutredningen kan göra det möjligt för polisen att få motsvarande möjligheter för avlyssning av trafiken inom landet. Ser att regeringen den 4 juni gett ett utredningsuppdrag till rektorn för polishögskolan i Stockholm Ebba Sverne Arvill, som ska se om förutsättningarna till förundersökningsbegränsning i brottmål bör utökas.


För att belysa att det handlar om integritet och rättssäkerhet samt att polisen kan komma att få tillstånd att bedriva teleavlyssning, även i fiberkablarna, har jag och andra skrivit en rad inlägg om polismetodutredningen. Jens O. har också funderat kring all denna lagstiftning och lyfter fram mediernas roll för att lagarnas konsekvenser ska bli synliggjorda innan riksdagen beslutar. Nu sitter vi riktigt ordentligt i FRA-klistret – kablarna ska kopplas in den 1 december 2009.


Samtidigt måste vi hålla oss ajour med vad som händer kring Telekompaketet i EU, vilket Hax hjälper oss med. För att visa hur långt borta makten är, när det gäller demokratiska fri- och rättigheter på internet har Skellefteåbon Johan Lundström tagit sig hela vägen till Bryssel på ett ovanligt sätt. Västerbottens Folkblad skriver och han berättar själv på sin blogg. När jag läser Karl Sigfrids inlägg om det digitala skräckväldet i Hull, tänker jag att vi har en uppgift att lyfta fram de människor, som på olika sätt visar på det, som pågår med stöd av lagar, som inte stöts och blöts ordentligt och offentligt. Här spelar upphovsrätten en central roll, men Upphovsrätten är inte en naturlag, skrev Mymlan för tio dagar sedan, då hon deltog i en en minikonferens arrangerad av Media Mötesplats Malmö i samband med Hultsfredfestivalen. Hon ställer avslutningsvis en rad intressanta frågor och vill veta vad de berörda tycker. Bra att den debatten är igång, men hur få med de motsträviga, som hellre ser tekniska begränsningar? Månne om Anna Trobergs sommarprat hos Newsmill kan bidra till det? Hör just nu ett annat prat i SR:s P1 där prästen Olle Carlsson samlat några personer vid sitt köksbord i ett samtal om stöld. Skådespelaren Pia Johansson visar att hon, som många andra inom kultursektorn, fastnat i tugget att intrång i upphovsrätten är stöld. Sorgligt.


Avslutar med en länk till en hänförande bild av fotografen Stefan Olsson, som jag försökt påverka att släppa någon bild under Creative Common License för att jag och andra skulle kunna visa upp att här finns en fotograf, som kan fånga och frysa underbara ögonblick. Men icke sa Nicke – en sådan kommentar har inte fått någon respons. Trist, men jag är inte den, som är den. Jjag länkar för att visa en bild, som jag gillar och hoppas att han har förmåga att uppskatta gesten och inte ropar på polis.

Intressant.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är mycket som inte borde behövas men som behövs i alla fall. T ex Piratpartiet och Sverigedemokraterna. De monolitiska blockens makt över Sveriges folk hotar demokratin och måste brytas.

- Peter Ingestad, Solna

E-mannen sa...

Det var ju inte vanligt irriterande att han kör med det gamla "stänga av högerknappen"-knepet på sin sida med sommarstigs-bilden också.

Som om det hindrar NÅGON som verkligen skulle vilja ha hans bild:
http://www.cavok.se/picblogg/0930/sommarstigen.jpg