måndag 15 september 2008

En TV-kväll som skakade om.

FRA – tre bokstäver som skakade Sverige. Ett program som det tagit timmar att smälta. Där fick vi veta att FRA behövs för att tillfredsställa Carl Bildts behov av byteshandel för att kunna vara betydelsefull i den stora vida världen. Svenska folket är ju bara ynka 0,16 procent av jordens befolkning, vilket inte är så mycket att skriva till världens stora herrar om. Nu kan Carl visa sig på styva linan på annat sätt. SvD noterar också den byteshandel som pågår, vilket bl a Birger Thureson har synpunkter på. Även Aftonbladet gör sitt för att uppmärksamma saken, vilket Buddas blogg gjorde mig medveten om. Tack för det! En annan bild ur programmet, som bet sig fast, var Birgitta Olssons vittnesbörd om den press, som hon och de andra motståndarna mot FRA-lagen utsattes för. Det verkar vara dags för en handlingsplan mot mobbning i riksdagen, om vårt demokratiska styrelseskick ska överleva. Opassande är mera skärpt i sin blogg; jag är nog mest förbannad över hur det kan gå till.

Nästa föreställning var Agenda, då det handlade om partipiskan. Kronan på det verket var att statsministerns metoder och språkbruk blev synliggjort. Politikerbloggen, som följde detta drama samma dag, som det hela utspelade sig, har en längre kommentar till detta inslag. Även SvD skriver om detta. Medan vi andra förfärades över hur det gick till, när regeringen körde över lagstiftarna i riksdagen, kunde vi samtidigt se hur garvade journalister, förmedlare av nyheter från politiken, Lena Mellin och K. G. Bergström, slätade över med hartassen. Landets ledare måste ha starka nypor alldeles oavsett vad folket har för uppfattning om den sak, som nyporna driver igenom! Sverige behöver, enligt min och andras uppfattning, mera av gott handlag, inte mer stake och starka nypor. Men, hade Lena M och KG B varit de minsta kritiska, hade nog den stora tratten av internt ”skvaller” reducerats rejält. Programmet visade den tredje statsmaktens balansgång mellan att avslöja och släta över. Här stod det klart att den del av den tredje statsmakten, som lever i symbios med statsmakten, tappar skärpan och jag insåg vad jag tidigare inte förstått, nämligen att även den tredje statsmakten måste granskas.

I bloggosfären talas det klarspråk om vad hela denna sak handlar om. T ex Det Progressiva USA, som läst på och kollat upp det som Mark och andra skrev på DN Debatt, samt bekräftar – FRA, som kan samla alla de elektroniska spår, som människor lämnar efter sig på nätet, har naturligtvis tillgång till material för ett sociogram, som berättar mera om en människa än vad hon själv är helt medveten om. Intressant se om de traditionella medierna gör någon ansats att föra ut den kunskapen till det svenska folket. DN Debatt fegade ur efter det att försvarsministern levererat sin luftpastej och Mark mfl fick publicera sitt genmäle hos Newsmill. Sedan har jag och många andra hjälpts åt att sprida denna kunskap.

Avslutar med den nedräkning som pågår inför morgondagens demonstration hos StoppaFRAlagen.nu, Opassande och MinaModerataKarameller.

3 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Men Birger Thuresson har okunniga kommentarer om Arbogabilderna o TPB. Inte riktigt så illa som Björn E, men visar att han inte riktigt är hemma på internet.

Gun Svensson sa...

Så bra att jag råkade hitta en politiker, som har möjlighet att lära sig något nytt om han är lika intresserad som du ;-) Ibland följer jag min intuitiva känsla, när jag väljer nya bloggare, som jag länkar till, och kollar inte närmare vad den personen står för i alla andra frågor. Eftersom jag gillar dialog över olika gränser, ser jag inget fel i det. Tvärtom.

Lars-Erick Forsgren sa...

Haha, det är bra Farmor. Visst, diskussion blir mera givande om man tycker olika.
Förutsatt att man går in i diskussionen med öppet sinne. Dvs inte bara agerar som en partimegafon....
Birger Thuresson har bl a varit red för liberal veckotidn Nu, och ledarskribent i frisinnade Norran (Norra Västerbotten), och sedan på Dagen tror jag.