onsdag 10 september 2008

Motståndsyttringar i medievärlden

Medievärlden berättar i en artikel att en grupp journalister vid Smålandsposten, Gota Media, Östgötacorren och Gotlands Tidning, har en idé om hur tidningsredaktioner skulle kunna visa sitt missnöje med att FRA ska ha tillgång till alla trafikuppgifter som rör kommunikationen på nätet. Idén gäller alla tidningsredaktioner inom Tidningsutgivarna, som föreslås förse alla sina mejl med en enhetlig signatur, där man varnar för att detta mejl kan vara föremål för den statligt godkända signalspaningen. Det vore ett lågmält, storslaget motstånd – en brasklapp i modern tappning med andra ord. Intressant.

Att Tidningsutgivarnas VD Anna Serner har ett öppet sinne i förhållande till olika former för samvaro på nätet, det visar hon när hon skriver på sin blogg från Köpenhamn där Nordiska Marknadsdagarna anordnades för några dagar sedan. Hon kan nog förstå hur papperstidningar och bloggosfären lever i symbios med varandra. Det är klokt då det är rätt långt kvar innan alla 50+ använder datorn eller mobilen för att hålla koll på vad makthavare har för sig.

Lämnar ordet till Lakes Lakonismer, som har en illustration på temat talande tystnad som kommentar till försvarsministerns genmäle i DN igår, och Mark Klamberg, som, genom sitt energiska arbete att lusläsa de lagar och förordningar som styr FRA:s verksamhet, blivit en frontfigur för liberaler mot FRA-lagen inom Folkpartiet. För övrigt noterar jag att nedräkningen inför demonstrationen den 16 september, när 2008-2009 års riksmöte öppnar, har startat hos Opassande.

Inga kommentarer: