torsdag 25 september 2008

Folket sover, folket sover ...

Aftonbladets Eva Franchell delger oss en nyhet som borde ha varit på löpet hos alla de stora drakarna: ”Nu kan svensk militär dela kritisk information med Nato. I går kopplades datasystemen samman i ett experiment på Ledningsregementet i Enköping. Därmed tog Sverige ytterligare ett steg i samarbetet med Nato.Experimentet har egentligen pågått under flera månader. Svenska och utländska tekniker har byggt bryggor mellan de olika datasystemen. I går var det presentation av ett gemensamt nätverk där organisationerna kan dela information i realtid”. AB hade funnit en liten notis i Financial Times om en Natomanöver i Enköping. Det lät så osannolikt att de åkte dit.

Artikeln avslutas med konstaterandet ”Svenska försvarspolitikerna har ett stort ansvar. Det går inte att smyga i försvarsdepartementets korridorer längre. Vi svenskar har levt i fred i 200 år. Vi har varit neutrala och alliansfria, men nu vill vi veta vart vi är på väg. Det är dags att ta den svåra diskussionen om svensk säkerhetspolitik”.

Det kan inte sägas bättre. Hittills är det (vad jag kan se) bara Jinge som noterat detta. Vi andra har tydligen varit alldeles för fokuserade på vad som händer inom alliansens kabinett i anslutning till FRA-lagen.

Ovanpå detta behövs en skön skröna från Gubben vid Rämen.

11 kommentarer:

Anonym sa...

http://mil.se/sv/I-Sverige/Utbildningsforband/Ledningsregementet-LedR/Nyheter/Krishantering-testas-tekniskt-/

Jay sa...

Ja, men... det har vi ju gjort i herrans många år. Delat information med Nato alltså.

Vad som är nytt är "bara" att datasystemen kopplas ihop... att det sker via datasystem i "realtid" som det så vackert kallas.

Förut så hade man varit tvungen att lyfta på telefonen. Eller skicka ett fax.

Men informationsutbytet, det är nog inget nytt.

Lars-Erick Forsgren sa...

Hm, men det som stort sker, det sker i allmänhet tyst... så har det ju varit.

Har inte dagens ledande (?) politikerskikt insett att numera vill vi veta vad som pågår, även om det pågått en tid i smyg.

Farmor, visst har vi, som grupparbete, vaknat! Du är ju en av väktarna.

Nu måste vi se om det finns minsta chans att i sista stund klara FRA-lagen, eller om det är kört.

I vilket fall som helst så blir sig Sverige inte likt efter detta.

Anonym sa...

Nu gäller det även, till att stå upp för våra vänner.

Förmodar att alla, redan uppmärksammat att Mark K. Lämnar alla sina uppdrag i Fp.

Nu måste vi slåss, än hårdare och för våra vänners skull.

Anonym sa...

Alla kan ha en svacka!!!

Mark behöver bara lite stöd! Han är juridisk med ännu vad jag vet - och han är ju jurist!

NU LÄGGER VI IN NÄSTA VÄXEL!

Det handlar om samhället som våra barn ska växa upp i!

- Kablarna får inte kopplas till FRA!

Anonym sa...

Nu pratar vi ju stridsledning, eller krisledning verkar de vilja kalla det, tror knappast det kommer att kopplas in ett direktsnöre mot FRA.

Det här är på ett helt annat plan än den integritetsvidriga FRA-lagen. Hade man varit för FRA-lagen skulle man dock kunna hävda att detta system inte ens skulle behöva tas i bruk då man kunnat stoppa det tidigare etc etc.

Bara för att FRA finns ska vi inte bli teknikfientliga.

Anonym sa...

HAHAHA,
både din s.k blogg och alla bloggar relaterade till aftonbladets artikel kan inte ha mer fel. Även artikeln drar parallellen direkt till FRA utan att att ens motivera kopplingen.

Om man vill lägga ved på elden kring att kritisera FRA-lagen måste man åtminstone vara lite saklig. OM försvaret ville dela integritetskränkande uppgifter med andra nationer så tvivlar jag på att man gjort en pressrelease, bjudit in allmänhet/företag osv till att medverka i experimentet där man visar upp tekniken.

håller förövrigt med steve o

https://sweden-nato-nec.nc3a.nato.int/

Dr. Bix sa...

@anonym: ja krishanteringen behövs det nog övas på. Folket börjar bli lite väl upproriskt och fritt. Och de sensate underrättelserna som FRA snappat upp tyder på att det där CIA-avlönade psykfallet i Toraboragrottorna snart kommer att anfalla oss med hela sin arsenal av kärnvapen, kryssningsmissiler, F-16s och pansardivisioner. Jag darrar och skrattar lika nervöst som du: HAHAHA! Nä du, varken ryssen eller islamisten är det stora hotet mot det svenska folkets säkerhet, det finns på närmare håll.

Anonym sa...

Precis som med pratet om Sudiarabien tidigare så är detta helt orelaterat till FRA. Det är en del i arbetet med att integrera svenska förband i NATOs ledningsstrukturer. Inte är det speciellt hemligt heller.

Nedslag sa...

Ssssshh. Vaknar med en stor gäsp. Utvilad. Nix. Det händer nya saker hele tiden. Att vi nu delar info med NATO är ingen nyhet. Det heter på fint militär språk NBF nätverks baserat försvar och dess implementering kan vara en anledning till de skenande kostnader försvarsmakten dras med. Det där har inte varit billigt att införa.

Att det har med FRA att göra både ja och nej. Klart är väl att närverkarna som stealthar in på tråden och samverkanspunkter via jointness ska kunna ta del av signalerande och mustig info i realtid. FRA bistår Enköping och NATO med signalskyddsspaning i det här fallet.

En kille vid försvarsmakten, Michael Moore anses väl vara en av dem som hjälpt till att övertyga många politiker och även försvarsmaktsanställda vid HKV om NBF Nätverks baserade försvarets förträfflighet.

Här kan ni läsa lite mer. FOI artikel http://www.foi.se/FOI/templates/Page____1172.aspx
Michael Moore är en av försvarsreformens fäder

”Är det nätverksbaserade försvaret NBF bara ett nytt modebegrepp som ersätter RMA, revolution in military affairs?

Nej - verkligen inte! Utvecklingen mot ett joint, nätverksbaserat försvar, NBF, har sin grund i doktrin- och teknikutvecklingen” och lite längre ner i artikeln kan vi läsa.

Fördelarna med NBF är uppenbara. Politiska och militära beslutsfattare får information mycket snabbare än tidigare. Man uppnår en högre operativ effekt, man kan vara på rätt plats i rätt tid och med rätt utrustning. Man kan kraftsamla verkan från många förband och system - även på distans - istället för att samla många förband på samma yta. En bra omvärldsuppfattning och ledning ger minskade egna förluster.

Tänk på det när ni hör begreppet teknikneutralt så passar det bättre in i ett sammanhang. i NBF kan det dölja sig mycket.

Trevlig helg och ni har väl sett margareths film med illustrationerna mycket nöje. http://www.youtube.com/watch?v=KXwMjhtnrvc

Gun Svensson sa...

Säkerhetspolitiken påstås vara till för att säkra fred och demokrati, men vem eller vilka ser till att alla dessa stridisar inte går för långt i sin iver? Det är en rätt märklig upplevelse att på regeringens webbplats läsa om hur det överstatliga arbetet i mycket hög grad präglar allt det som Försvarsdepartementet gör medan metoden best practice med tillhörande demokratisk process tillämpas inom det sociala och andra mjuka områden.