Gör en runda för att se vad bl a Fokus-reportaget satt för spår i andra media. Börjar hos Corren.se, där ledarskribenten verkar vara mera klarsynt än regeringens spin doctors. FRA kan vara något av en sprängdeg i regeringssamarbetet.
Motala & Vadstena Tidning analyserar under rubriken Piskor & partier och skriver bl a ”Det är lätt för utomstående att vara oförstående för de riksdagsledamöter som inte röstar efter eget huvud och åsikt. I vårt parlamentariska system finns en inbyggd motsättning mellan partier och valda representanter. Systemet bygger på att man kan lita på att en partigrupp håller ihop och tycker lika, samtidigt som vi vill ha politiker som står för det de sagt i valrörelsen – även om det går emot det egna partiet. I FRA-frågan fanns dock ingen motsättning mellan detta. För i valrörelsen fanns inget som tydde på att allianspartierna skulle rösta för en sådan här lag. Det fanns däremot tydliga tecken på att de inte skulle göra det. Flera ledande företrädare var aktivt emot när den socialdemokratiska försvarsministern Leni Björklund presenterade det första förslaget 2005. Men väl i regeringsställning tog man ändå frågan till riksdagen. Med en verbal inpiskning av tveksamma borgerliga ledamöter har man nu klubbat lagen. Men debatten är inte slut – för några stod på sig när piskan ven. Vissa frågor måste enskilda riksdagsledamöter ta ansvar för. FRA-lagen är en sådan fråga. I bästa fall får de tveksamma nu stöd av fler – så att lagen i höst rivs upp”.
I Norrbottens-Kuriren kommenterar Gustaf Blomberg i sin krönika bl a spelet kring FRA och Agenda och ser likheter i partierna när det gäller sättet att utöva sin makt. Han skriver bl a ”Piskan viner hårt i hela partisverige, antagligen allra mest inom socialdemokraterna, där traditionen att sätta partiet främst är stark. Uppror ses det inte milt på, vilket vi nyligen sett prov på i Norrbottens landstingspolitik”. Det senare tog jag upp i min blogg igår. Blomberg tror att ett mera utpräglat personval kan råda bot på detta. Västerbottens-Kurirens Mats Olofsson kommenterar betydelsen av att de 6 fp-kvinnorna nu bestämt sig för att göra sitt för att FRA-lagen ska kunna rivas upp. Nya Wermlands-Tidningen kommenterar SVT:s program både om FRA-lagen, dess tillkomst och hur den drevs igenom i riksdagen. Om det senare skriver tidningen ”Reinfeldts ledarskap fungerar också på samma sätt, om inte ännu värre, som den gamla Bildt-bunkern. En liten klick människor som tror sig veta bäst och inte gärna lyssnar på andra. Med ett ”lyssnande” ledarskap menas tydligen att andra – särskilt de egna partiaktiva – skall lyssna på vad den nya bunkern säger. Annars väntar kamratfostran i riksdagsgruppen.”
Ja, det finns många flera klipp värda att återge, men detta får räcka för att ge en bild av att diskussionen lever runt om i vårt land och jag har svårt att tänka mig att den kommer att lägga sig även om statsministern och FRA-kramarna gärna ser det. Bland oss som bloggar fortsätter också dialogen kring FRA-lagen och Telekom-paketet. Det senare ska Europa-Parlamentet besluta om i morgon. Vi är nu åtskilliga som sänt vädjanden till våra folkvalda i Bryssel. Här har Mark Klamberg, Hax och många andra gjort ett bra jobb för att reda ut hur beslutsgången är och vilka krafter som har mest inflytande i de beslut som tas. Det ska bli intressant att följa. Synd att MinaModerataKarameller missade att kandidera till denna församling. Hon hade varit en bra kandidat, som säkert hade fått många personliga kryss.
Mark skriver också om en diskussion som förts hos Johan Linander (c) och ställer i samband med denna frågan: - Kommer Johan Linander (c) att kräva tillstånd i varje enskilt fall där FRA vill inhämta trafikuppgifter för att senare lagra de samma? Bra fråga – med hopp om klargörande svar.
4 kommentarer:
Läsvärt inlägg som oftast på din blogg. Vill f.ö. passa på att tipsa om Medborgarrättsrörelsens namninsamling för en svansk författningsdomstol: http://www.forfattningsdomstol.se/
Tack för det! Jag har sett denna namninsamling, men är i nuläget tveksam, då jag har en rad förbehåll. Författningsdomstol, som vi känner den från USA, lockar inte. För mig vore en ultraliberal eller en stockkonservativ domare som ska verka under hela sin livstid, något förfärligt. Men med begränsade mandatperioder på låt oss säga sex år och någon form av granskning låt säga vart tredje år, är jag definitivt för en sådan. domstol.
Farmor, jag hittar ingen länk till din "privata" mail, därför tar jag mig friheten att här hänvisa till min blogg om intressant läsning.
Politisk dynamit skulle jag säga. Åtminstone borde fp-ledningen gå o gömma sig när de läst detta.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/09/fra-lagen-hur-br-sdana-frgor-hanteras.html
Tack Lars-Erick! Tar med det i min nästa bloggpost.
Skicka en kommentar