lördag 4 oktober 2008

In med jästen efter bullarna i ugnen

Idag skriver DN om försoning i fp om FRA, medan SvD ser folkpartiets och andra partiers olika förslag när det gäller skyddet av enskilda individers rätt till personlig integritet , som ett resultat av självkritik efter FRA-debatten. Efter FRA-debatten, som om den skulle vara avklarad med detta. Folkpartiets partiråd, som hade sitt möte i fredags, har beslutat att anta ett integritetspolitiskt program och centerpartiet var enligt Johan Linander, rättspolitisk talesman, redan i onsdags klar med sin rapport ”Inrätta en integritetsombudsman”. Något som Henrik von Sydow, moderaternas rättspolitiske talesman, ställer sig tveksam till. Han undrar om det är nya myndigheter som löser dessa problem och tycker att det är mera angeläget att stärka integritetsskyddet i grundlagen samt stärka fri- och rättighetsskyddet. I artikeln framkommer också att socialdemokraternas Mona Sahlin önskar sig en integritetsombudsman. I ett ögonblick av självinsikt hade hon tydligen till Eko-redaktionen dagen innan sagt: – Jag är den första att uttrycka att vi kanske inte alltid sett integritetsfrågorna som tillräckligt viktiga.

Med alla turer kring FRA-lagen och med tanke på att det i dag är Kanelbullens dag, må det förlåtas mig att jag tänkte på talesättet ”som att kasta in jästen efter bullarna i ugnen”, när jag läste om de ansträngningar, som partierna nu gör för att visa svenska folket att man minsann bryr sig om skyddet av vår integritet. Men, det är för svårsmält, som bullar utan jäst i degen. Samtidigt som man benhårt håller fast vid en lösning för försvarets behov av signalspaning, där all datatrafik ska ledas in till ett filter hos en specialdomstol med FRA:s utrustning, vill man göra troligt att man nu tagit svenska folkets oro på allvar genom att upprätta några dokument sanktionerade i respektive partigrupper.

- What are You reading o Lord Hamlet?
- Words, words, words.
ur Hamlet av W. Shakespeare (tack Johan W)


Med all respekt för att alla dessa politiker gjort sitt bästa, när svenska folket satt dem på prov, genom att göra uppror mot deras slentriantänkande, men – ord betyder ingenting om de inte också följs av handling. Det är i handlingen, som det ärliga uppsåtet visar sig. Så länge, som avsikten är att ansluta all vår trafik i fiberkablarna till samverkanspunkter, så ligger vägen öppen för att FRA-shopen senare kan öppnas för andra än försvarsmakten genom sidoingången Regeringskansliet. ”Det rimligaste i det här läget hade varit att börja om helt och genomföra den översyn av underrättelsetjänsten i vårt land som regeringen ändå annonserade i budgetpropositionen, som presenterades i förra veckan, skrev Maria Rankka, Timbro, i ett inlägg hos Newsmill m a a alliansöverenskommelsen. Intressant.

Sedan är det väl något av ödets ironi att den, som ser klarast var problemet ligger, är Henrik von Sydow, vars partiledare hade ett särdeles gott handlag med partipiskan. Ja, dubbelt ironiskt med tanke på överenskommelsen mellan Alliansens och Miljöpartiet om författningsfrågor, som Henrik von Sydow skrev om på sin hemsida och som publicerades på DN Debatt endast 28 dagar före riksdagens omröstning om FRA-lagen och därtill hörande ändringar i tre andra lagar. Om någon till äventyrs missat Fokus artikel ”Spelet om FRA”, bjuder jag på en repris.

Andra som ser det som jag ser är MinaModerataKarameller, som skriver om senaste nytt från övervakningsfronten i Kina; Mark Klamberg,som fortsätter att analysera vad orden står för och där kommentarerna också är intressanta; Lars-Erick, som undrar om sista chansen att riva upp lagen försvunnit nu; Jens O, som hävdar att medborgarjournalisterna fortsätter att debattera FRA; Lars-Erick igen, som undrar om riksdagsledamöter inte vill kommunicera; Opassande, som beskriver en tänkbar utveckling;samt ett par inlägg från oppositionen Erik Laakso I På uppstuds och Peter Karlberg.

Avslutar med några passande inlägg från Badlands Hyena och Grönköpings Veckoblad.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Farmorgun:
Bilder av Leif Nixon från en föreläsning, av Ingvar Åkesson på
Utrikespolitiska studentföreningen.
Så man kan gott säga att FRA, har full rulle på sin PR vagn.

Hoppas även att Mark K. Kommer att fortsätta som politiker, i en eller annan form. Men frågan är om den strypsnara, som partiledningen erbjuder är det rätta valet.

Gun Svensson sa...

Tack för den länken - den var intressant. Strategiskt viktigt att föreläsa för unga studenter med intresse för utrikespolitik.
När det gäller Mark såg jag att han får skit från anonyma i folkpartiet i AB
http://aftonbladet.se/nyheter/fralagen/article3449000.ab

Lars-Erick Forsgren sa...

Låt oss jobba på!
Ta alla chanser.
Och undvik strypsnaror.
Men använd både tålig diplomati och tuffare metoder, allt efter kynne och situation.

Anonym sa...

@Lars-Erick:
Vi får hoppas på det bästa, när det är kunnigt folk som behövs.
Motionstiden går ju ut, nu den 7/10.
Så vad kan vi göra nu?

@Farmorgun:
Har nu läst artikeln av Rankka och den är belyssande men kortsynt, i ett historiskt perspektiv. När frågeställningen är av betydligt äldre datum, med start från vad jag vet, gamla Carnivore och senare Echelon. Helt utanför medias och timbros radar.

Lars-Erick Forsgren sa...

Jens. En motion är väl snabbbt hopskriven av en duglig riksdagsledamot. Får du tag på ngn idag el morgon har de flera timmar på sig.
Om de vill alltså...

Gun Svensson sa...

Jens O: Låt vara att artikeln inte rymmer hela den historiska bakgrunden, men just nu är det upplysningen om vad som är skrivet i Budgetproppen som är intressant. Har skrivit en ny bloggpost om detta och avser att utmana s och mp om hur ärliga de är i sitt uppsåt.
Lars-Erick: Jag gillar att du jobbar efter förhållningssättet - Det är inte över förrän den feta damen sjunger. Skriver någon politiker i oppositionen en motion om att riva upp lagen ska jag gå ut på Lilla torget och sjunga för Norrtäljeborna ;-)