onsdag 15 oktober 2008

Open Source - modell för politiker

På bloggen i NT tänker jag skriva om petningen av Camilla Lindberg och vad jag känner inför detta. Här vill jag berätta att jag inte är ensam om att vara bedrövad. Lars-Erick är lika bekymrad och MinaModerataKarameller känner också för att lufta den saken. Motpol och Projekt-på-riktigt är inte nådiga i sin kritik och Jens O ordar både om detta och om det senaste, som läckt ut om regeringens interna överenskommelse. Vi är alla övertygade om att det är Camillas motstånd mot FRA-lagen, som nu kräver sin tribut. Men, lyckligtvis finns det andra unga kvinnor, som också har koll – Hanna Wagenius.

Medan allt detta pågick ägnade jag en del av förmiddagen åt att skriva till EU-ministern och ordföranden i EU-nämnden för att ställa frågor om det tillägg nr 166 i Telekompaketet, som EU-parlamentet röstade igenom vid sin första läsning. Nu ryktas det att EU-kommissionens och ministerrådets byråkrater håller på att ”städa bort” detta tillägg inför EU-parlamentets andra läsning, då den viktiga paragrafen 32a ska fastställas. Förutom att fungera som en gårdvar för att värna rättssäkerheten i lagförslag i EU, som kan vara till hjälp i händelse av att någon teknikfientlig typ skulle få för sig att ifrågasätta min rätt att använda mig av internet, ingår jag i ett litet nätverk av medborgare, som ställer frågor till riksdagens ledamöter om FRA-lagen och därtill hörande lagstiftning samt redovisar svaren på www.riksdagssvar.se

Vid sidan av detta försöker jag även följa de diskussioner, som pågår i bloggosfären om hur vi ska kunna minska glappet mellan folket och deras valda representanter under perioderna mellan valen. Ett exempel är det inlägg som Mårtensson gjort på sin blogg om Political Open Source Management. Där använder han den Open Source, som finns på nätet i fråga om programvaror, som en metafor för den önskade öppenheten mellan folket och de politiker som folket valt. Det är en mycket intressant tanke. Lars-Erick är en annan som bidrar med kloka funderingar. Det är något annat än de medborgarpaneler, vilka nu prövas i bl a Tyresö kommun och som SvD skrev om igår, även om det kan vara ett steg på vägen. Men, fortfarande är det politikerna som ställer frågorna, på samma sätt som de själva bestämmer ämnet på sina bloggar. När sedan ett initiativ kommer från medborgare, utom räckhåll för politikernas kontroll och styrning, då ser de ut att dra sig tillbaka in i sitt skal och vägra delta. Men jag är rätt säker på att den sortens politiker, inte kommer att kunna döda eller styra den medborgardialog, som pågår på nätet och som speglar folkets längtan efter en mera levande demokrati. På ett eller annat sätt kommer den diskussionen leda till förändringar. Intressant.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Att politikerna drar sig undan, i stället för att starta en dialog, uppmärksammar och sätter fingret på det demokratiunderskott, vilket har fördjupats markant under senare år.

Att inte söka dialog, markerar enbart hur lite man defakto har.

Anonym sa...

Hej Farmorgun!

Jag postade hos Oscar en teori om att det kan vara så att Rådet (under ledning av det franska ordförandeskapet) planerar att skippa en andrabehandling av just detta direktiv i telekompaketet (där 166:an ska komma med om jag fick bestämma).

Rubriken på dokumentet Oscar länkar till tyder på det ("COMPROMISE PROPOSAL FOR THE CONSOLIDATED VERSION [...]").

Om jag har rätt så innebär det att svenska delegationen i rådsarbetsgruppen inte har sagt ett pip om 166:an. Vem som sagt åt dom att inte försvara Svenssons ändringsförslag vet jag inte än, men det får vi hoppas kommer fram under dagen.

Men det finns hopp. Om det är så att Frankrike/Rådet vill skippa en andrabehandling så måste det ansvariga utskottet i parlamentet gå med på det (om jag nu inte fått regelverket om bakfoten). I det här fallet IMCO - Inre marknaden och konsumentskydd.

Det sitter en massa svenskar i det utskottet som i så fall skulle kunna hjälpa till att rädda 166:an.

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, Jens. Demokratiunderskott, sa Bill. Demokraturskott, sa Bull.

Det har kommit smygande under minst 15-20 år nu. Krympande medlemsskaror och ökat offentligt stöd.
Snedrekrytering. De flesta partier har svårt att hitta kandidater till sina olika förtroendeposter. I vart fall lämpliga kandidater. Vilket sprider sig allt högre upp.Som bekant.

Det blir strebrar med maktsträvan i st för ideologiskt förankrade personer som armbågar sig fram. Dessa personer vill inte ha debatt, de ropar bara på votering.

Se mitt inlägg:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/10/vad-jag-krver-av-en-riksdagspolitiker.html

Gun Svensson sa...

Jens O: Tiden är mogen för en förändring och allt fler inser att ingenting ändras av sig självt. Om du läste Mårtensson, som jag länkade till i min bloggpost, så pågår ett tankearbete även inom partierna.
Erik J: Tack för detta! Jag har kopierat flera av kommentarerna och lagt upp dem som egna dokument i min egen "EU-skola" där jag tillhör den sortens elev som lär bäst medan jag gör och då behöver jag fråga jag mig fram.
Lars-Erick: Tack för all inspiration. Såg att du också hade upptäckt Mårtenssons inlägg - när jag läste detta kunde jag få ihop alla trådändar jag nystat i under dagen.

Anonym sa...

Kära farmorgun, det är samma här :-) Learning by doing helt enkelt.

Vi får hålla utkik efter 1) det dokument som innehåller kommissionens argument för att de vill stryka 166:an och 2) de instruktioner den svenska delegationen i rådsarbetsgruppen hade eftersom dom uppenbarligen låtit fransmännen(?) undertrycka detsamma.

Har just hört att det finns ett utkast till hur parlamentets körschema i vår ska se ut, och där finns tydligen en andrabehandling på Universal Service Directive med i april (där 166:an ska bli artikel 32a om vi kämpar på ordentligt).

Gun Svensson sa...

Eric: Nu har kursmappen begåvats med dokumentet Erics goda råd ;-) Tack för det!

Nedslag sa...

Farmor Gun och ni andra. No offence taken. Jag vet det. Och det var därför jag skruvade till inlägget ang trafikledning och petningen av Camilla.

Det för att jag ska få förklara mig. Och att det blir lite fräsch "samarbetsdynamik"

Hellre det än att jag sitter och rapar upp det jag "tror att jag har förstått" och människor uppfattar mig som en ”reichthaber” besserwisser.

Det är mycket roligare att "förstå tillsammans" med ngn. Och om jag får kritik så vet jag att det utmanar min egen gränsbom i syfte att förstå mer och ibland på ett annat vis. Stimulerar till perspektiv-växlning

Ja precis men om makten inte själva är noga med detaljerna vad blir det då "Gegga möja" och vi har ngn sorts hyckleri-arena som vi måste bryta igenom på något sätt. Där kommer ju vi bloggare in i bilden som komplement till "grävarna" För ibland gör inte heller de sitt jobb.

Tack så oerhört för omtanken och det är roligt att bolla. ;)

Tindra66

Anonym sa...

Och nu är Mark Klamberg på hugget igen.

"Sverige bör vänta med ratificering av konventionen om cyberbrott"

Det ser ut som en riktig rysare, vilket direkt legaliserar och förutsätter FRA-lagen.
Vilket ytterligare understryker, vilket hot mot demokratin och det underskott vi lever under.
Kan inte förstå varför ingen reagerar, både inom riksdag och media.

Lars-Erick Forsgren sa...

Jens O. Som jag försökte skriva på Marks blogg.

Är detta en medvetet gjord sörja, för att förvirra oss stackars fritidsgranskare? En stor konspiration?

Eller är de så förvirrade och ostrukturerade i maktens boningar?

Frågan är vad som är värst...

Anonym sa...

@Lars-Erick:

Tror att det är en salig röra av viljan till kontroll och ett kontrollbehov, vilket får styra.
Frottera sig med maktens eliter, med storfinansens aktörer.

Tjänstemän på olika nivåer, vilka har ingått en vänskapskorruption, inom och mellan olika departement och myndigheter,
för att vinna fördelar över andra aktörer. Blir till villiga lobbyister, när makten knackar på porten.

Det blir otroligt lockande, till att doppa fingrarna i köttgrytan, både för tjänstemän och för beslutsfattarna.
Tänk själv hur lockande det kan te sig, till att vara i centrum av allt detta.

Gun Svensson sa...

SUCK!!! Det finns tydligen ingen ände på stolligheterna - människor, varor och tjänster ska kunna röra sig fritt över gränserna, men människors liv på nätet måste kontrolleras rigoröst - Hallå, vem har hand om detta stora mycket djupsinniga tänk? Vad allt får man inte veta när vetgiriga medborgare gräver efter information? Denna saken måste jag sova på.