måndag 9 mars 2009

Det har börjat koka ...

Den 4 februari skickade jag ett mejl till EU-parlamentarikerna om Medina-rapporten och Telekompaketet. Under hand har jag fått svar från Eva-Britt Svensson (V), Jens Holm (V) och Carl Schlyter (MP) med en redogörelse vad de avser att göra. Inger Segelström (S) svarade ”Min partigrupp ska ha en första diskussion ikväll med omröstning i mars enligt nuvarande planering”. Häromdagen kom sedan ett svar från Jan Andersson (S) via politiskt sakunnige Joakim Edhborg: ”Bästa Gun Svensson, Tack för Dina e-postmeddelanden om Medina Ortegas rapport om upphovsrätt. Rapporten har dragits tillbaka, åtminstone för tillfället, och kommer inte att tas upp vid sessionen i Strasbourg i nästa vecka.”

Eftersom han inte säger ett enda ord om Telekompaketet har jag nu sänt honom ett nytt mejl:

Hjärtligt tack för svaret!

Det känns lugnande för stunden. Det oroar dock att olika intressen försöker få in skrivningar i Telekom-paketet och handelsavtalet, vilket kan leda till svåröverskådliga konsekvenser för såväl enskilda konstnärers och artisters oberoende i förhållande till industrins magnater, men också effekter för gemene man, då den publika domänen begränsas. När nu USA:s nye president Barack Obama ser ut att ha en mera modern syn på internet och dess användning är det av stor betydelse att USA:s förhandlare blir klämda på pulsen genom att mötas av motstånd mot deras tidigare ambitioner att skriva in hårdare regler i samband med handelsavtal som ACTA. Det är inte alls säkert att de fortfarande har mandat att driva dessa regler i nuläget. Min och andras ståndpunkt är att nätoperatörer skall transportera data åt sina kunder under vettiga villkor, inte tvingas verka som lagens långa arm åt intressen, som i ett demokratiskt EU måste vara möjliga att påverka och förändra. Det verkar som att det är på Internet som striden om rätten till integritet, yttrande- och åsiktsfrihet kommer att stå. Det vore förödande för Europa om olika låsningar görs till en patent- och upphovsrättslagstiftning där man inte tar hänsyn till behovet av en slags immateriell allemansrätt så att det som gäller för privat bruk i den analoga världen även kan gälla i den digitala. På vilket sätt kommer de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet att stå upp för nätanvändares rättigheter gentemot alla dessa integritetskränkande ansatser från politiker, intresseorganisationer och kommersiella intressen? Vad är det som gör att det är så enkelt att komma fram med alla dessa repressiva direktiv och förslag? Måste vi alla bli medlemmar i Piratpartiet för att andra partiers ledamöter ska vakna upp och inse vart vi är på väg?

Med vänlig hälsning

Gun Svensson

- - -

Det var nog sedan jag läste Bo Rothsteins nedvärdering av bloggares anspråk på att få ha ett ord med i laget, som jag kände att det var dags att spotta upp mig och ta nya tag. Sedan bidrog naturligtvis Erik Josefssons tre inlägg ”Telekompaketet – skarpt läge”, ”This country was a dictatorship” och ”England vill ha Kabel-TV-Internet” till att det började koka inombords och jag kände för att ställa den retoriska frågan – Måste vi alla bli medlemmar i Piratpartiet för att andra partiers ledamöter ska vakna upp och inse vart vi är på väg?


När Acta-förhandlingarna avslutats ska riksdagen rösta om Sverige ska skriva under avtalet och Sverige har då möjlighet att säga nej och då faller hela avtalet. Intressant. Det innebär, vad jag kan se, att Sverige har något att komma med: - Rensa i snårskogen sådant som är ämnat att tvinga på EU:s länder en amerikansk lagstiftning om upphovs- och patenträtt, annars säger vi nej. EU, som är en del av världen med ett betydligt äldre kulturarv än USA, måste ha möjlighet att utreda och stifta lagar som passar oss här. Karl Sigfrid noterar att ACTA de facto handlar om lagstiftning, men vi måste kräva att beslutsunderlag tas fram på ett mera neutralt sätt än vad som sker nu, vilket Anders Widén noterat med en uppmaning att vi också ska vara frågvisa.


Mårtensson, Erik Hultin och MinaModerataKarameller skriver också om en allemansrätt, som borde gälla även på nätet.


5 kommentarer:

Anonym sa...

I dagens Kulturnyheterna handlar det om ACTA. Det ligger inte ute på nätet ännu, men man får väl utgå ifrån att det även kommer att sändas 23.40 ikväll.

Anonym sa...

Vet inte om vi behöver bli medlemmar men nog behöver vi rösta på dom för att få in någon verkligt kritisk röst i de beslutande församlingarna.

Lars-Erick Forsgren sa...

Bra skrivet, Gun.
Så välformulerade, och skarpa frågor, borde de inte kunna smita undan från att besvara.

Anonym sa...

Professor Bo Rothstein skriver:
"...Därmed har de också kvalitetsgranskats av någon annan än mig , vilket kan vara en professionell debattredaktör eller en grupp redaktörer för en tidning eller en tidskrift..."

Menar han någon annan än jag ?

20 år i svensk skola men jag är osäker. Vad säger det om mig.
/En var sin egen professor?

infol sa...

Kul kille, den där Rothstein. Visst har han rätt i att vissa bloggar inte (alltid) håller så hög standard, men min spontana reaktion är att han (liksom många andra) är rädd.
Forskningsresultat granskas oftast genom peer-review, dvs av folk med liknande bakgrund (utbildning in extremis) som författaren själv. Av dem vet han vad han har att vänta, vilka som håller med och vilka som kommer säga emot. Han vet vilken typ av analys de kommer göra, och hur de kommer tolka hans resultat (de har nämligen lärt sig hur man skall analysera och tolka i samma skolor). Bloggare (välutbildade eller ej) är som wildcards - Professor Rothstein vet inte vad han kan förvänta sig, vilken ingångsvinkel de kommer ta, vilka slutsatser de drar, om de kommer tolka hans resultat annorlunda?
Därför är det enklare att bara låtsas som om bloggarna inte har vatten bakom öronen, förpassa dem till sandlådan, genom klassisk härskarteknik. Det vore ju dumt att öppna upp för nya infallsvinklar - det kan ju framstå som att han har fel.