Afk under några dagar försöker jag ta tempen på den politiska debatten med utgångspunkt från en del som pågår i Almedalen. Har redan gjort ett inlägg utifrån Sanna Raymans och Henrik Brors artiklar med fokus på Göran Hägglunds insats igår. Som förvarning inför det som komma skall i valrörelsen inför valet 2010 var det väldigt tydligt – väljare med dragning åt höger, som står upp för upphovsrätt och ogillar upplysning när det gäller internet, förenen eder!
Annars ser jag att lågvattenmärket passerats i ett inlägg av Johan Westerholm (S) hos Arvid Falk. Inlägget är på en så låg nivå att jag först har svårt att ta in att det är Johan Westerholm från Norrtälje, som skrivit detta. Johan har jag hittills betraktat som en intellektuellt begåvad person och god vän, varför jag nu bara kan finna en rimlig förklaring till hans kopplingar mellan den våldtäkt, som hans vän blivit utsatt för, och Piratpartiet. Det måste vara ett hjärnsläpp p g a solsting. Inte ens en spindoctors råd kan vara så korkat att man på allvar kan tro att det lönar sig att måla ut oss, som gillar att Piratpartiet står upp för medborgarrätten, som medborgare i de laglösas land. Detta nya ”vi”, som Anders Mildner skrev om häromdagen i SvD, finns inte i Johans och likasinnades föreställningsvärld. Deepedition har också noterat och ställer sig frågande inför Johans utläggning. Leo har också läst och förundras över bristen på logik.
Om detta ingår i Socialdemokraternas krigsplan inför nästa års val, hoppas jag få leva och ha hälsan länge nog att kunna göra en insats i en lokal avdelning av Piratpartiet och ta upp kampen med alla de politiker, som vill vinna val genom att vädja till de lägsta instinkterna hos väljarna. Jag tror fortfarande att kunskap är makt och att väljare kommer att straffa de partier, som medvetet väljer fulspel som strategi. Det sista skrev jag innan jag läst vad Hax själv skrivit och Anna Trobergs funderingar kring en del piraters oförmåga att hantera den situation som uppstått. När jag sedan läser Hax förstår jag att ledande socialdemokrater fått god hjälp av Expressen, men nog undrar jag om inte Johan och andra hugger för snabbt på det betet. Hax har här berättat om bakgrunden. MinaModerataKarameller reagerar som vanligt sunt på det, som gräddan av lokala och centrala politiker samt en del journalister bjudit svenska folket på, även om hon inte går så långt att hon är beredd att bli piratpartist på kuppen. Opassande ställer sig också frågande till den moraliska panik som grasserar.
Efter att ha kollat på Fores sändning på Bambuser från deras seminarium Fred efter Pirate Bay? igår, verkar det finnas hopp om en mera fruktbar diskussion, om upphovsrättens utformning i en digital tid, än den, som syns och hörs bland våra riksdagsledamöter. Detta även om advokaten Monique Wadsted likt den ståndaktige tennsoldaten stod upp för den gällande lagstiftningen på ett sätt, som stärker min och andras intryck att hon varit starkt delaktig i Ipred-lagens tillkomst. Hon var dessutom så arrogant att det nog blir fler än Erik Hultin som drar slutsatsen att vi gör klokt i att göra ett rejält uppehåll med konsumtion av musik och film en tid framöver. Isobel Hadley-Kamptz var lysande när hon betonade hur upphovsrättsindustrin bidragit till radikaliseringen bland internets användare och hur politikerna bidragit till polariseringen i politiken. När Erik Josefsson ställde frågan om den lagstiftning, som ligger i pipen – ACTA, Ipred 2 och Telekompaketet – markerade han att vi fortsatt är på alerten.
Att bredbandsleverantören Ephone enligt DN, SvD, Expressen och Aftonbladet gör det möjligt för internetanvändare att rösta om de ska överklaga tingsrättens dom när det gäller det första Ipred-målet är klokt – bättre reklam för sina tjänster kan de knappast göra. Vem vill inte vara kund hos ett företag som står upp för sina kunders rättssäkerhet?!
23 kommentarer:
Gillar dig som tusan! Inget nytt, men jag ville bara säga det. ;)
Att dra en parallell på det sättet mellan piratpartiet och våldtäkt är ju en enorm miss. Men min första instinkt var att hålla med Johan Westerholm, som han framställer Falkvinges uttalande så framstår han som väldigt svartvit. Denna reaktion bottnar mycket i Falkvinges kapitalistiska tendenser och hans borgerliga bakgrund. Jag har svårt att få ihop öppenheten och solidariteten på nätet med det socialistförakt och marknadsekonomidyrkan som jag sett hos många piratpartister. Hade Rick Falkvinge varit högt upp på EU-kandidatlistan vet i tusan om jag röstat på Piratpartiet i EU-valet.
Med det sagt, kopplingen till våldtäkt är bara fel. Men artikeln påminner mig mig om att det finns element i piratpartiet som jag är väldigt skeptiskt till, element som förvisso inte har med deras politik att göra, men som jag ändå är rädd kan lysa igenom i deras arbete. Fast med det sagt, piratpartiet behövs verkligen nu.
Tackar Gun!
Knivskarpt som vanligt!
Det är ett nöje att se dig sy ihop omvärldsbilden på ett vaket och upplyst sätt.
Tack så mycket!
Fortsätt så!
Hej Farmor Gun!
Jag har läst din blogg länge och jag tycker du är en mycket intelligent människa med sunda värderingar.
Jag hoppas du fortsätter skriva som du gör.
På tal om ePhones intressesökande kring deras överklagan till SVea hovrätt tog jag initiativet att skapa en namninsamling som vädjar till ePhone att överklaga domen från Solna tingsrätt.
Länken till namninsamlingen finns på Svea Dystopia. Länk nedan.
http://tinyurl.com/mwteo5
Hoppas många skriver på, det är viktigt.
Lysande inlägg som alltid Gun!
Ha en riktigt bra sommar!
@Anaïs: Tack för det - gillandet är ömsesidigt. Du gör ett kanonjobb som håller oss underrättade om det som händer i Frankrike när det gäller internet.
@David: Falkvinge är vuxen nog att ta ansvar för sina synpunkter och socialistföraktet är väl inte mer utbrett där än kapitalistföraktet på andra håll. Istället för att fokusera på andras svagheter borde man på ömse håll framhålla egna styrkor och argumentera sakligt för dem. Jag ogillar verkligen den cynism, som ligger bakom taktiken att klistra på oss försvarare av medborgarrätten på nätet olika tvivelaktiga egenskaper och beteenden för att misskreditera oss hos de människor, som inte är så insatta i saken och inte känner oss som personer. En fältherre som tror sig vinna politiska slag med den simpla taktiken kommer att bli varse annat. Människor i allmänhet gillar ett juste beteende.
@Anonym: Tack själv. När fulspel pågår då må vi alla från höger till vänster säga stopp och belägg. Väntade mig faktiskt ett renhårigare beteende av Johan.
@Svea Dystopia: Tack för länken - har skrivit under! Ska tipsa andra.
@Leo: Tusen tack! Länkar ofta till dig då jag gillar din blogg både till form och innehåll.
Monique Wadsted säger och "tycker" det hon får betalt för att göra, som en legosoldat.
Den dagen hennes uppdragsgivare ändrar ståndpunkt, så kommer hon att göra detsamma.
Jag har inte mycket till övers för köpta papegojor.
@Dennis: Du har en poäng - man biter inte den hand som föder en.
Jag anser mig hemmahörande i piratlägret och drar en hel del lansar för det tänkandet och, i brist på bättre, partiet. Likväl förstår jag inte upprördheten över Johan Westerholms artikel. Det framgår tydligt att den är skriven under inflytande av en vedervärdig händelse i hans bekantskapskrets. Och han talar ganska specifikt, tycker jag, inte om våldtäkt men väl om andra kränkningar som förekommer på nätet, exempelvis det faktum att kränkande bilder kan cirkulera i evigheters evighet på detsamma, utan att den avbildade gett sin godkännande eller har någon möjlighet att ändra sig. Detta ÄR ett dilemma, det tycker även jag, som dock tycker att en övervakningsstat är ett ännu hemskare perspektiv. Men visst finns det baksidor med ett helt fritt internet, och de ser jag ingen anledning att förtiga. Tvärtom, vi borde fundera över om det finns något sätt att komma tillrätta med dem utan att därför Kontrollstaten förverkligas, ELLER vara tydliga med att det tyvärr är ett pris som måste betalas för att slippa ett storebrorssamhälle.
Jag kan inte se att Johan Westerholm på något sätt gör PP ansvarigt för våldtäkter eller något i den stilen; däremot kopplar han från kvinnofridskränkningen IRL till de som förekommer på nätet, och den kopplingen tycker jag är rimlig att göra, allra minst i det känslotillstånd han befanns sig i när han skrev artikeln.
Vad har jag missat?
Gun, jag har inte kommenterat hos dig förut trots att jag är en trogen läsare. Jag har uppfattat dig som en mycket klok, eftertänksam och skarp analytiker. Därför tar jag detta ditt inlägg lite som ett misshugg i arbetet.
Du skriver: "Johan har jag hittills betraktat som en intellektuellt begåvad person och god vän,". Trots det så gör du inte mycket för att inte ta såväl heder som ära av Johan på grund av hans inlägg, ett inlägg bland alla dem som tydligt visar var Johan står i striden mot övervakningssamhället. Hur god vän betraktade du honom som Gun?
Det är inte utan att jag blir lite besviken.
@Mattias: Johan har naturligtvis rätt att göra vilka egendomliga tankesprång och kopplingar som helst, men detta krumsprång stämde inte med min bild av Johan. En intellektuellt hederlig person skulle dragit sig för att tjuta med de ulvar, som klistrar på PP allt från pedofili till kvinnoförtryck, även i den beskrivna situationen.
Att Johan var upprörd p g a det som drabbat hans vän, kan möjligen förklara hans irrationella beteende, men jag kan inte se på vilket sätt det skulle ha något samband med PP. Våldtäkter sker i det analoga livet.
De problem som finns på nätet, är som i det analoga livet, resultat av en del enskilda individers oförmåga att respektera sina medmänniskor, vilket - vad jag känner till - inte är mer utbrett bland anhängare till PP än bland Johans S-vänner. De flesta av oss, som värnar om ett fritt internet, håller sig till den netikett som gäller.
Min bild är att det är vanligare bland nätanvändare att man tydligt markerar sitt ogillande, om någon går över gränsen för det acceptabla, än att detta sker i det analoga livet.
I grund och botten handlar det om ifall politiker sätter tilltro till de flesta människors förmåga att ta ansvar för sitt eget beteende i förhållande till andra eller om samhället i en repressiv nit ska övervaka allt och alla.
Det som vi just nu ser är hur politiker använder människors rädsla för allt ont som kan drabba dem, för att vinna politisk makt och i det mönstret passar både svartmålningen av PP och ambitionen att reducera behovet av F! in. Jag kan bara konstatera att valrörelsen har börjat och jag kan inte blunda för att Johan kan ha fallit för en frestelse. Att det kan vara så - det har du missat.
Erik Laakso: Som en vän värd att ta en match med när jag tycker att han behöver det.
Gun, att ta en match med är en sak, det kan man göra när ens vänner tycker något man själv tycker är fel. Det hade jag självklart inte sagt något om. Tvärt om faktiskt. Men du tog inte någon match mot Johan, du förutsatte att Johan vädjade till de lägsta instinkterna hos väljarna. Du förutsatte att hans inlägg verkligen var att göra partipolitik av en tragisk händelse. Det borde du faktiskt ha förstått varit helt fel om du verkligen kände honom och betraktade honom som en vän.
Om en vän säger något jag tycker låter stolligt så brukar jag fråga: Men du, hur tänker du nu, jag förstår inte, jag kanske missförstår dig för så här brukar du inte resonera, kan du förklara?
Du ropar "Solsting" och skriver att det är en del av en strategi och ett fulspel och en krigsplan. Så behandlar inte jag mina vänner i alla fall. Men vi är ju alla olika.
@Erik: Så fungerar i den bästa av världar. Instinktivt kände jag att det stank av politiskt spinn, vilket jag ogillar av en rad skäl. Johan vet att jag röstade på PP i EU-valet och kan inte bli förvånad över att jag gallskriker, när han väljer att tjuta med de andra, som utmålar PP som en samling vettvillingar. Du, om någon, borde veta att många av oss som kämpar för demokratiska fri- och rättigheter på nätet normalt har röstat på andra partier, som sålt ut medborgarnas rättssäkerhet genom en rad lagar, där S inte kan svära sig fria från medverkan.
För många innebär det nya, fria informationssamhället en ny, skrämmande värld. Om man dessutom inte deltar mycket i det nya offentliga samtalet och lär känna dess regler, ja då är det lätt att tro på svartmålningarna. Jag tror att piratrörelsen har allt att förlora på att ta lätt på den delvis befogade rädsla som Johan W ger uttryck för. Det är sant att man kan råka illa ut på nätet. Det är sant att förbättrad integritet för nätmedborgarna i viss mån står i konflikt med det våldtagna barnets intresse av att dem som filmade och spred övergreppen ska kunna sättas dit - eller integritet, om du så vill. PP bör ta initiativet i dessa frågor, erkänna problemen och vara de första att föreslå lösningar, om sådana finns. Inte slå ifrån sig kritiken, som jag upplever att du gjorde gentemot Johan W. Även om det skulle ligga i partipolitik i det hela - resonera, fördöm inte.
Jag funderar vidare... Jag tror att motsättningen mellan nätmedborgarens integritet och, låt oss säga, den vars nakenbild cirkulerar på nätet utan möjlighet till åtkomst, i stor utsträckning är skenbar. Om staten får stor kontrollmakt över medborgarnas förehavande på nätet så lär skumrasket inte dröja att flytta in under just den kontrollmaktens beskydd. Vi får en sovjetstat eller något liknande. De övergrepp som sker får statlig sanktion och blir än mer omöjliga att komma åt. Det är vad jag tror. Men att kommunicera detta i en valrörelse... Det kräver både stor eftertanke och skarp analys. Samt förmåga till att lyssna och ta folks oro på allvar. Det är förståeligt om många i en orolig tid väljer att se staten som en garant för trygghet.
@Mattias:
Det kan vara så att Piratpartiet skulle kunna ta initiativ för att värna "det våldtagna barnets intresse" men detta är ett ansvar som inte alls vilar på främst Piratpartiet.
Om nu varenda parti som finns representerat i riksdagen totalt abdikerar detta ansvar så kommer säkerligen Piratpartiet att ta initiativ i dessa frågor. Men just nu älskar dessa svikarpartier, dessa partier som har så mycket vackra ord men som är sådana demokratins dödgrävare i realiteten att sammanknippa Piratpartiet med de företeelser som du anser att Piratpartiet bör ta initiativ till att kämpa emot. Det är nog mer än Piratpartiet orkar med just nu.
Klarar socialdemokraterna ingenting?!?!?!? eller moderater, folkparti eller centerparti??? VA?
Ska Piratpartiet alltså rädda HELA SAMHÄLLET??? Ja det liknar ingenting bättre men låt nu Piratpartiet som jag förstår att du är medlem i, ta ett steg i taget!
@Mattias: Jag håller med dig om att det är viktigt att resonera och vara lösningsinriktad, men ibland måste man få markera.
Det är mycket som är sant av allt man hör och inte så sällan är det någon som drar fördel av små och stora människors godtrogenhet. Men lika väl som man lär sig att freda sig i den analoga världen, måste man se om sig och sitt på nätet. Utan några andra jämförelser är det också sant att mitt barnbarn blivit lockad att lämna ut sitt mobilnummer för att få svar på ett IQ-test, som hon erbjöds på Facebook av ett företag som vet att det är vuxna som står för det abonnemang, som barn och ungdomar använder och därför blir föräldrar betalningsskyldiga när barnet inte förstår att det handlar om en betalteletjänst. Många vuxna tycks inte förstå det heller varför branschen måste ta itu med saken, varför jag vänt mig till Etiska rådet för betalteletjänster och tagit upp det i samtal med bl a Stockholms Handelskammare. Detta säger jag inte för att göra mig märkvärdig utan därför att jag anser att det finns ett lärande att ta vara på i situationen.
Många väljer att skylla de brott, som de blir utsatta för, på teleoperatören eller internet utan tanke på hur man själv medverkar. Det tycker jag är sorgligt.
Såg att jag fick oväntad draghjälp av Hans J, som är inne på något som jag själv funderat på: - Hur kommer det sig att alla de partier, som hittills haft makten, inte ser någon annan lösning än en allmän och total övervakning av hela svenska folket, som åtgärd för att beivra kriminellt beteende?
Gun: För att de ser sina positioner hotade kanske?
Hans J: Vad jag menar är att här kommer attacken att sättas in. De som driver frihetslinjen - piratpartister eller ej - kommer att få stå till svars, i mer eller mindre vulgära sammankopplingar, för internets baksidor. Hellre förekomma än förekommas och ta dels problemet, dels folks oro på allvar. I medvetande om att populister försöker att öka på denna oro ytterligare. Motmedlet? Lyssna, resonera och inte låta sig provoceras.
Hans J: För övrigt håller jag med dig, det finns egentligen ingen anledning till varför de här frågorna skulle bli partipolitik. Det bör finnas piratintresse i samtliga partier, åtminstone på gräsrotsnivå. Att pamparna i samtliga etablerade partier har positioner att skydda är en annans sak.
@Mattias: Hur mycket jag än försöker att förstå vad du vill så får jag inte det till något annat än att du uttrycker dig som man gjorde för ca 400 år sedan, när man fabulerade ihop allt möjligt för att kunna finna motiv till att bränna människor på bål.
Med sådana argument kan man motivera vad som helst.
Dennis: Nu är det jag som liknar en fågelholk och inte förstår någonting. Jag förstår överhuvudtaget inte din kritik, som dessutom är ytterst allvarlig. Kan du specificera?
Hans J: Jag har läst ditt inlägg igen. "Ska piratpartiet ta ansvar för hela samhället...?" Ja, självklart. Det ska ett politiskt parti. Om man inte är beredd att se till helheten kan man lika gärna lägga ner. (Och då menar jag inte att man ska engagera sig ifrågor utanför integritetshorisonten. Men den problematiken måste man se i sin helhet.)
Dennis: Det kan finnas skäl som jag inte känner till, men annars verkar det som att du kastade en sten i debatten och sedan lämnade diskussionen. Just den sortens beteende som ger bloggvärlden dåligt rykte.
Skicka en kommentar