söndag 1 mars 2009

Farmorgun i lobbyisternas ledband?

Med stigande förvåning har jag läst DN:s artikel Gräsrötter effektiv PR, där det görs gällande att motståndet mot FRA-lagstiftningen är ett resultat av några PR-byråers insatser och att ett antal bloggare haft betalt för sitt engagemang. Min första spontana tanke är att i DN:s värld finns bara människor som är till salu. Att några skulle använda sin kunskap till stöd för en god sak och göra det på det sätt, som de erfarenhetsmässigt vet kan ge effekt, är i den världen uteslutet. Även i den bästa av världar måste människor, som gör en behjärtansvärd insats, få betalt för sin insats – titta bara Röda Korset och alla andra organisationer med 90-konton. Men, där tar många så oförskämt bra betalt för sitt jobb att de förlorat en del givare, men det är en annan historia.


Med rätta har således DN-artikeln väckt uppmärksamhet och tolkas nu av en del som ett motdrag från intressen, som stödjer den lagstiftning vilken gjort utbyggnaden av FRA:s verksamhet möjlig. Andra åter funderar kring DN:s roll i den kamp, som pågick och fortfarande pågår samt att det finns journalister, som inte kan smälta att ett antal bloggare i samspel med ett antal journalister inom media genuint intresserade av den ständigt pågående utvecklingen av sociala medier, kan göra skillnad. Givetvis kan det vara en kombination av både det ena och det andra, men jag lutar åt det senare. Intresset förnekar sig som bekant inte. Bra att det går i dagen.


För min egen del tillhörde jag den stora majoritet av det svenska folket, som sov lungt i den fasta förvissningen att något så vederstyggligt som en allmän avlyssning av det svenska folket aldrig skulle kunna bli aktuellt i vårt demokratiska land. Ur den sömnen väcktes jag så sent som den 9 juni – tack vare några rader i en ledare i Norrtelje Tidning. Sedan dess har jag försökt gottgöra min försumlighet och använt min tid, som pensionär, åt ett flitigt grävande. Ett grävande som gjort att jag lärt mig ett och annat om hur direktiv i EU påverkar lagstiftningen här hemmavid och att fega politiker inte så sällan försöker dölja sina repressiva åtgärder genom att skylla ifrån sig på byråkratin i Bryssel. I verkligheten har man haft sina fingrar även i den syltburken.


I allt detta har min ståndpunkt varit att beslut, som tillkommer på detta sätt, inte kan räkna med den status som följer av folkets respekt. Respekt är inget man kan kräva, respekt är något man gör sig förtjänt av! Med detta som ledstjärna har jag gjort mitt bästa för att göra människor i min omgivning medvetna om det som pågår. Jag har således inte varit en nyttig idiot i ett antal lobbyisters ledband. Även om jag kom igång väl sent, har jag i likhet med MinaModerataKarameller protesterat på egna meriter.


Andra som bloggar i saken är Opassande, Hanna Wagenius, Hultins tankegång, Margareth Osju, Ting och tankar, Leo, Mitt i steget, Sanna Rayman, Anna Troberg, Intensifier, Isobel, Svensk Myndighetskontroll, Midnattsvarg, Eva-Lenas blogg, Sagor från livbåten, Erik Laakso, Olof, Second Opinion, StoppaFRAlagen.nu, Lakes Lakonismer, Scaber Nestor, JensO, Deepedition, Frihet, Fildelning och Feminism, Lars-Erick, Thomas Hartman och sist men inte minst Federley, som ser ut att skapa sig motiv för nya krumbukter. Intressant.


Efter detta måste jag svalka mig med en portion Badlands Hyena – som dock inte kan överträffa verkligheten.


8 kommentarer:

Anders sa...

Farmor.
Jag älskar dig.
Alltid.
Men särskilt när du är arg, saklig och distinkt.

(Tack, för jag hinner och kan inte skriva idag.
3-barnsfaderskapet tar idag ut sin rätt)

Anonym sa...

Kan som grädde på moset tipsa om SMP:s ledarblogg som på något märkligt sätt lyckas bli ännu dummare.
http://www.smp.se/blogg/marcus/kopta-bloggare(1181912).gm

Anonym sa...

Va???? Känner inte ni också av hur lobbyisternas halsband skaver lite? Jag fick ändå lite sammet på insidan av det......

Anonym sa...

Folkpartiet-Liberalernas chefsideolog
förklarar hur felaktigt det är att motsätta sig en frihetsskapande FRAlag.
"Läs gärna intressant DN-artikel denna söndag, signerad Ingrid Carlberg, om FRA-debatten och vilka som låg bakom FRA-upproret. Intressant!
Och vilka duktiga PR-byårer.
Jag är glad att jag inte gick på det.
Och att jag inte sov 2007 när alla andra tycks ha gjort det."

Källa
http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/Blogg____45658.aspx

Krig är fred.

Detta gäller sedan 2007,
1984 var då det.
Gunnar A tröttnar aldrig på att förklara att han inte sov 2007. Varför?

Gun Svensson sa...

Anders: Kärleken är ömsesidig - tack för uppmuntran. Som farmor tycker jag att det är viktigt att barnen kommer i främsta rummet, med undantag någon alldeles speciell gång ibland ;-)

Michael: Jag såg det, men spiller inget krut där.

Erik: Siden, sammet, trasa, lump - vad det nu än var, kändes det som ett lumpet påhopp. Men jag ser att Göran Pettersson (M) och Gunnar Andrén (FP) gottar sig. Väl bekomme, säger jag och hänvisar till Hanna Wagenius´ bevingade ord: - Det är en helvetes skillnad mellan att få betalt för att ha åsikter och att få betalt för att man har åsikter. Det är något som inte minst rlm:er bör betänka!

Bo B: Den gode Gunnar Andrén förstår inte att han deltar i ett motspinn om nu FRA-motståndet kan kallas ett spinn. "Nyttiga idioter" finns i så fall på bägge sidor. Jag håller med Henrik Alexandersson - jag ser fram emot att DN klarlägger vad lobbandet för FRA-lagarna har kostat och vilka som varit mest aktiva.
http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/03/lite-sjalvkritisk-granskning-av-fra.html

tingotankar sa...

Tänk att det ska vara så ämlans svårt att hålla sig till sakliga motargument inom "heja-FRA-falangen". Den här sortens motattack där varje genuint engagemang tolkas antingen som att man var köpt av mörkermän eller för dum för att förstå att man var köpt skulle jag ha förväntat mig på en debattartikel möjligtvis. Att DN låter Nuders fru skriva det som ett avslöjande reportage innebär att jag aldrig, aldrig kommer prenumerera på den tidningen igen.

Kämpa på i Norrtälje Gun

Anonym sa...

Respekt är ledordet, i många olika dimensioner. Den åtnjuter i vart fall inte DN hos mig längre.

Gun Svensson sa...

AchAsa: Vi håller just nu på att lära oss hur detta med spinn och motspinn fungerar; frågan är om FRA-motståndet ska ses som ett spinn eller ett motspinn ;-) Sedan lär vi oss oerhört mycket mer om DN, som vi inte sett lika tydligt tidigare.

Mårtensson: Då är vi minst två, vi kan kanske starta ett spinn ;-)