måndag 16 juni 2008

Gud hjälp oss!

Ett par inlägg på SvD:s Brännpunkt här och här samt artikeln FRA:s framtid osäker utan ny lag motiverar rubriken. Och Lena Mellin, AB, och ... ja hur många andra inlägg som helst. Andra länder har liknade lagstiftning, skrev DN sent i går eftermiddag efter samtal med försvarsministerns statssekreterare Håkan Jevrell. Förtroendekapitalet är minimalt just nu, varför jag tvivlar. Jag har förstått att Kina har det, men har inte tid och ork att kolla vilka andra. Helt uppenbart är att det tekniskt möjliga är på väg att bli det politiskt lämpliga i vårt land. Detta under en regering som säger sig hålla frihetens fana högt. Jag finner snart inga ord ... Och på SVT Opinion skriver de politiska ungdomsförbunden: Ge oss fyra hjältar att hylla på onsdag. Jag instämmer. Men, om ryktet talar sant - att moderaterna hotar den som röstar Nej med uteslutning - då är allt hopp ute.

Tänker också på vad Mårten Schultz, Jur dr vid Stockholms Universitet, skrivit på sin blogg. Just nu förbereder han sig inför ett seminarium vid Oxfords Universitet om någon dag. Han ska tala om den svenska synen på mänskliga rättigheter och integritetsskydd. Han är bekymrad när han förstår vad som pågår här i Sverige.

Han skriver: FRA-lagen, som jag förstår det, innebär en potentiell integritetsfara av väldigt omfattande slag. Generellt sett är jag skeptisk mot hot som är “potentiella” och jag är svårt skeptisk mot s.k. sluttande plan-argument. (”Åtgärden X är farlig, men inte eftersom den i sig är så allvarlig utan för att den är första steget mot en utveckling av typen Y.”) Generellt sett bör man utvärdera varje åtgärd för sig, snarare än utifrån spekulativa resonemang om hur framtiden kan utveckla sig.

Han sätter ord på min egen och många andra människors vånda ”Integritetsskyddet hotas nämligen redan genom det potentiella ingreppet. Redan vetskapen om att jag när som helst kan avlyssnas, är en skada för mig, även om det i realiteten inte sker”.

Här vill jag påminna om vad professor Erik Svensson vid Lunds Universitet skrev om avlyssnarkulturen och hur den påverkar oss människor.

Nu återstår bara att vänta och be. Den som inte tror att böner hjälper får hålla till godo med satiren hos Badlands Hyena - FRA-lag hindrar sossarnas FRA-lag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har helt rätt farmor. Kommer aldrig glömma vad de har gjort. Hej då centerpartiet för min del