onsdag 11 juni 2008

Sex dagar före och ett nytt mejl

08-06-11 Sex dagar före och ett nytt mejl

För en stund sedan sände jag ett nytt mejl till länets riksdagsledamöter, vilket lyder:

Hej!
Återkommer i denna fråga då det ingår i min nedräkning att föra dialog med de folkvalda i Stockholms län. En del av er har svarat på mitt första mejl och tagit sig tid att förklara sin ståndpunkt. En del andra har överlåtit till riksdagskansliet eller utredare att svara. Jag kan notera att det bara är det parti, som historiskt har erfarenheter av att vara föremål för bevakning och särbehandling, Vänsterpartiet, som tydligt tar avstånd från det förslag, som nu ska klubbas igenom. Socialdemokraterna, som bäddade för förslaget, försöker nu bädda om eller hur jag ska sammanfatta deras ståndpunkt. Folkpartiet, som jag hittills uppfattat vara en varm förespråkare för individens ansvar och individens fri- och rättigheter, svarar kollektivt att man anser sig ha gjort sitt allra bästa i rådande situation. Från M och mp hörs inte ett knyst, vilket inte inger förtroende.

På min blogg http//:farmorgun.blogspot.com ställer jag därför en öppen fråga till alla er, som jag inte fått någon respons ifrån, och som därför inte fått frågan per mejl. Frågan lyder: - Hur ska vi medborgare kunna tro på att ledamöter, som själva avtalat bort sin lagliga rätt att rösta efter sitt eget samvete, ska kunna stå upp för våra demokratiska fri- och rättigheter?

Situationen i ett nötskal är att riksdagsledamöter, som i förhållande till sitt parti avtalat bort sin fria rösträtt, nu förväntar sig att vi medborgare ska tro att vi är i goda händer om vi överlåter till regeringen att värna vår integritet. Det känns absurt! Lagen som ska röstas igenom den 17 juni är av principiellt stor betydelse på mer än ett plan. Om den röstas igenom av bara Ja-sägare, inger det inte förtroende varken för regeringen eller riksdagen.

Enligt min uppfattning bör här försiktighetsprincipen gälla, vilket innebär att den riksdagsledamot, som inte vet vilka effekter som följer av ett Ja, den röstar Nej. Att tekniken kommer att missbrukas är det enda säkra vi vet, frågan är bara när och i vilket sammanhang. Ett bra exempel är den spionskandal, som är under upprullning inom Deutsche Telecom där en f d Stasi-agent anlitats för att spionera på journalister, vilket nättidningen Realtid.se skrev om igår.

Med vänlig hälsning
Gun Svensson

- - -

Nu väntar jag spänt på vilken respons jag får. Under tiden håller jag mig ajour med vad som görs på andra håll. Bland annat bloggen Bent (som skriver om hur Centerpartiet i länet stödjer sin riksdagsman att rösta efter sin övertygelse), Opassande, Anna Troberg/Rosetta Sten, Kamferdroppar, Therese, The Black Page, Johan Ingarö, Motpol, Svensk Myndighetskontroll, Okuvlig bibliotekarie , Stationsvakt, apg 29 och många, många flera. Intressant!

Nu tar jag paus, då jag lovat barn och barnbarn att titta till deras lilla undulat Echo, medan de är borta på semester. Eftersom de bor söder om Söder, vilket kräver minst 1,5 timmes restid enkel resa, återkommer jag med nytt inlägg först i morgon - fem dagar före FRA.

Inga kommentarer: