torsdag 19 juni 2008

Ridån har gått ner för Integriteten

Igår och idag regnar recensionerna av gårdagens föreställning i riksdagen ner både i form av inlägg på bloggar och i andra media. Regeringen kom undan – om än inte med hedern i behåll – så med ett nödrop, vilket omröstningsresultatet i DN och SvD visar.

Även här på hemmaplan recenseras skådespelet som regeringen bjöd på. Här i Norrtälje är det en av aktörerna både på och bakom scenen som tar till orda, Per Lodenius (c). Det går tyvärr inte länka till hans debattinlägg. Men man behöver inte vara Einstein för att räkna ut vad det innehåller. Jag har nyss sänt ett genmäle till Norrtelje Tidning, som jag hoppas få in så snabbt som möjligt. I rättvisans namn ska sägas att det var ytterligare två riksdagsmän boende i Norrtälje kommun, Göran Pettesson (m) och Gunnar Andrén (fp) som drog på oss denna eländiga lag. Per gjorde trots allt vad han förmådde. Men, eftersom jag inte vet ifall Per, Fredrik och Annie bara var ”nyttiga idioter” i händerna på partirävar och inpiskare, som drog fördel av ungdomarnas troskyldighet, så kan jag inte vara så fördömande mot dessa yngre politiker som andra bloggare är. Men, om dessa unga politiker var med och riggade hela denna föreställning, blir domen över deras partiledare ännu hårdare från min sida.

Efter mer än 25 år som ansvarig för kommunens fritidsgårdsverksamhet vet jag i vilka situationer som det är viktigare att prata etik än finter och knep. Folkets respekt kan man inte kräva, det måste man göra sig förtjänt av. Därför är det roligt att notera att det trots allt finns hjältar som kämpar för demokrati, Camilla Lindberg (fp), Dalarna, vilket Folkpartiet i Nacka noterat. Hennes röstförklaring finns här.

Per Lodenius tror sig dock om att han vid sitt beslut i riksdagen, lyckades sätta både kätting och en rejäl nosring på denna väldiga tjur (som jag liknat FRA vid), innan han och de andra tyckte att det var OK att släppa honom loss och ge honom tillträde till våra hem utan att vi kan stänga honom ute. Den politiska chefredaktören på Norrtelje Tidning skriver Bra att regeringen lyssnade och eftersom den är tillgänglig på nätet säger jag bara läs den – han är mig veterligt en av de få politiska chefredaktörer som tillskriver bloggosfären betydelse i det motstånd som uppammats. Det är också möjligt att lämna en kommentar. Han har därmed visat att han är mer insiktsfull än statsministern Fredrik Reinfelt, som i en artikel i SvD uttalar sig rätt arrogant. Eller nonchalant i överkant som bloggaren MinaModerataKarameller uttrycker det. Martin Jönsson som skriver om Reklam och media i SvD talar dock om en social oppositionskraft. Nu gäller det att vi alla väl vårdar det som vi tillsammans uppnått och kämpar på. Intressant.

Som vanligt vill jag avsluta med något som får oss att skratta eller åtminstone dra på smilbandet – här får Gubben vid Rämen ordet.

Andra är: SvD Ledarbloggen, Opassande, Sisyfos, Oscar Swartz, EFF, Kulturbloggen, Trotten, Demofon, Erik Laakso, Jinge, Pär Ström, Stationsvakt, Svensson, Cattis blogg, Peter Karlberg, Blogge Bloggelito och Rick Falkvinge samt Bloggtidningen om honom. Måste också sent omsider tillägga att En liten tant måste vara med.

Till sist: Önskar er alla en riktigt trevlig Midsommar! Tänk på blodtrycket - det måste jag göra ;-).

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Farmorgun för att du finns!

Gun Svensson sa...

Tack detsamma!

Mary X Jensen sa...

Mysig midsommar nu Gun...

Anonym sa...

Maktens arrogans inför opinionen lär vi få anledning att återkomma till.

Att bloggen spelade roll i att uppmärksamma denna fråga är väl tämligen klart. Däremot tror jag inte att bloggen kan bli en enande kraft i vilka frågor som helst. Vi är alla individer och har vitt skilda åsikter om det mesta.

Jag har t.ex. inget till övers för de frågor som de sk piraterna driver i andra sammanhang , de som vill beröva mig min upphovsrätt till mina böcker, men i denna fråga fanns vi på samma barrikad.

Tillönskar dig en trevlig midsommar!

Gun Svensson sa...

Önskar er båda detsamma! Jag tror att det var just detta att vi alla var överens om vad som var grundläggande och att vi respekterade varandra trots att vi sedan har skilda perspektiv på andra frågor. Jag är heller ingen aktivist inom Piratpartiet (pp), men "gammelmedia" borde tidigare ha kunnat se att här var inte bara pp-aktivister i farten och då hade vi nog räddat Sverige undan denna styggelse. Men "gammelmedia" var inte lika vidsynta som i bloggosfären lyckades vara kring detta som vi såg som ett gemensamt intresse - Nej till FRA.

Gun Svensson sa...

Mittåt - det fanns undantag t ex Norrtelje Tidning. Men det var i senaste laget. Men det som hänt kan kanske leda till en generösare attityd från public service-media i f t bloggosfären.