tisdag 24 juni 2008

. . . på drift mot framtiden

Igår var jag en av av de närmast sörjande vid riksdagshuset. Nätverket Svart måndag stod för inbjudan. När man har svårt att fatta att något riktigt tragiskt inträffat, finns ett behov att bearbeta detta tillsammans med andra människor. Människor som kan förstå vidden av det som hänt. Själv försöker jag förstå hur detta beslut blev möjligt och har tvingats inse att Sveriges demokrati förutsätter ett mycket vaket folk, som inte kan ta för givet att deras folkvalda politiker står upp för demokratiska ideal. Medan jag fortfarande befinner mig i ett slags bedövat tillstånd, är det glädjande nog många andra som fortfarande håller liv i sin kämpaglöd, vilket bl a Opassande skriver om. Att statsministern agerat på eget bevåg utan någon djupare förankring bland moderaternas gräsrötter skriver bloggaren fytne initerat om. Själv tycker jag mig se tecken på att svenska folket fallit offer för en oblodig militärkupp, vilket jag berörde i min blogg häromdagen.

Att ledare för demokratiska partier ser sig tvingade att pressa sina riksdagsledamöter att rösta i en viss riktning för att därmed uppnå en majoritet för sitt förslag, hör enligt min och många andras mening inte hemma i en demokrati. Händer något liknande i andra länder talar vi om diktatur. Hur vi hamnat här har varit en process under flera decennier och handlar om hur makt förändrar förtroendevaldas syn på sig själva och folket. Om detta vill jag skriva. Det saknas inte exempel på hur politiker sätter egna intressen framför folkets, vilket höjningen av partistödet kan vara en signal om, vilket SVT Rapport berättat om och som SvD noterat. Intressant.

Ibland syns detta gynnande av egna närstående intressen tydligast i kommunalpolitiken. Det återkommer jag till, men först ska jag i likhet med många andra varva ner och njuta av sommaren. Men det hindrar inte att det kan bli en och annan blogg emellanåt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Man frågar sig vilka intressen som egentligen dikterat denna hantering av FRA-lagen. Måste vara något som är oerhört viktigt för de ledande politikerna eftersom de fullkomligt nonchalerar såväl allmän som partispecifik opinion. Och på ett så kraftfullt sätt dessutom. Den unge mannen i ditt tidigare inlägg har ju helt rätt i att "Reinfeldt borde ha kryssat sig därifrån"
Hittar vi egenintresset i detta så har vi svaret.

Anonym sa...

Då ösnkar jag dig en riktigt skön sommar - men jag kommer att titta in som vanligt och speja efter dina kloka ord...

Anonym sa...

Ang religion så = det "finns" nog inget . Relevant för Fra (fiskar etc= bibeln dra upp en (ful) fisk). Det kan ju missbrukas förstås.
Bätte kumulativ kunskap och nya teorier utifrån det (empiri är ju inte teori).
Ta s k utomjordingar = varför har inte dom någon apokalyps etc - den teknik dom har (osynlighetmantel tex, nanoteknik etc). Bättre organisation och "Babylon 5" (efter kompetens, gener, skicklighet och andra faktorer).
Demokratin (all makt från folket= följa utvecklingen sas och inte bli kapade av något inkompetent som inte gynnar folket) och juridik (relation ml människor) samt då det enda vi känner till (vetenskap)

Gun Svensson sa...

En liten tant har rätt - när vi har funnit vilken eller vilka som tjänar på detta då vet vi - intresset ljuger inte som bekant.
Gubben önskas detsamma, men vi ses nog emellanåt, då jag också tar en runda och kollar läget.