söndag 15 juni 2008

Håll ångan uppe!

Frågan om FRA har hittills varit en minsta gemensam nämnare för många av oss bloggare. Unga och äldre från höger till vänster, teknikkunniga och glada amatörer med ett gemensamt: – Vi vill att svenska folket ska få fortsätta leva i ett land där respekten för varje människas rätt till integritet upprätthålls. Därför hoppas jag att vi bloggare, under de dagar som återstår till beslutet tas, ska hålla oss till sak och inte hudflänga personer.

Den som har svårt att hålla fingrarna i styr – tänk tanken att du kanske påskyndar ett införande av lagen. Det ligger dessutom andra lagförslag i pipen – om brottsbekämpning – som också kan komma att påverkas. Att använda sitt förstånd är inte detsamma som att krypa för makten. Om man vill kalla detta anarki, är det hur som helst något annat än demokrati, och jag gillar inte att människor tar opinionen mot FRA, som förevändning för att provocera fram en polisstat, vilket drabbar oss alla. Då blir man inte ett dugg bättre än de politiska inpiskare, som – med en regeringskris som förevändning – vill driva igenom lagen mot många yngre riksdagsledamöters vilja.

Dessa yngre riksdagsledamöter kan idag se sig som talespersoner för alla samhällspolitiskt intresserade medborgare, som inte vill ha lagen. Ett Nej är inget skäl att fälla regeringen – det blir möjligen en prestigeförlust för den som räknade med att det skulle fungera att vara odemokratisk, men det är hälsosamt för demokratin, som Lars-Erick skrev på sin blogg.

Märker att jag kanske tog i i överkant, när det gällde netiketten, varför jag vill mildra med att säga – en del kan vara förlåtet på grund av frustrationstrycket. Men, det lättar nu en hel del när public service-media börjat röra på sig och journalister utsätter saken för en granskning, t ex som här i Sydsvenskan "Hela folket kan avlyssnas...", DN "Den som söker finner" och SvD Ledarbloggen "Lämna våra privatliv ifred". Eftersom Birgitta Ohlsson, Folkpartiet, inte kan delta i själva riksdagsdebatten på tisdag, har hon lagt ut en text på FP-Östermalms hemsida, där hon redogör för var hon står just nu. Läs också Den osynliga bloggen.

Intressant. Bloggportalen.

Inga kommentarer: