torsdag 26 juni 2008

... och så även s

Idag skriver AB om FRA:s nya hemliga avdelning och dess verksamhet, som pågått sedan 2006. I det sammanhanget erinrar jag mig det som jag läste på SVT Opinion häromdagen. Det var en intressant text ruta som förtjänar att läsas om och om igen:

Redan 2005 föreslog den dåvarande socialdemokratiska regeringen att Försvarets radioanstalt (FRA) bör få avlyssna internet och mobiltelefoner. Men bara vid misstanke om yttre hot.Utökningen antyddes redan i höstbudgeten året innan. Förslaget var en konsekvens av den tekniska utvecklingen och nya säkerhetshot som terrorism.Försvarsminister Leni Björklund sade i en intervju till SR:s Ekotredaktion att "människors integritet ska säkras genom att Försvarets underrättelsenämnd granskar verksamheten".

Sett mot bakgrunden att Mona Sahlin nu signalerar att socialdemokraterna kommer att riva upp FRA-lagen om de vinner valet, kan det vara bra att hålla dessa historiska fakta i minnet.

Och att även aktiva socialdemokrater har sina dubier om partiledningens kunskaper när det gäller FRA är rätt tydligt. Bland sossarna pågår ett uppvaknande, där de, likt många andra partiers medlemmar, försöker samla det interna motståndet till något konstruktivt. Nätverket Sossar mot storebror startade en egen sida www.sossarmotstorebror.se samma dag som beslutet togs i riksdagen.

Ser dock att man – gammal vana trogen – slår hej vilt mot andra politiska partiers göranden och låtanden, vilket försvårar en dialog med motståndare till Lex Orwell på den andra sidan av stridslinjen i svensk politik.

Men handen på hjärtat: - Det som nu händer inom Centern, Folkpartiet och Moderaterna hade väl lika gärna kunnat hända bland Socialdemokraterna om ni hade varit vid makten?!


Inga kommentarer: