söndag 15 juni 2008

Två dagar kvar av reell demokrati?

Finns det något mera att tillägga i FRA-saken, efter allt som sagts i kommentarer till artiklar i olika nyhetsmedia, men framförallt i bloggosfären. Jo, att det blir allt fler bloggare, intresserade av annat, som lagt märke till att FRA är ett hett ämne och förstått att de måste sätta sig in i saken. Men, också att det finns kunniga män och kvinnor som hjälper till att reda ut begreppen, när politiker och företrädare för bevakningsbranschen försöker klistra på oss – att vi, som är emot - inget begriper. Men, vad dessa inte förstår är att här finns en oväntat stark allians mellan tekniskt kunniga och demokratiskt sinnade människor i olika åldrar. Och när lagförslagets tillskyndare tar till storsläggan – hoten mot landets säkerhet, då utgår man från att vi tappat minnet. Vi påstår inte att alla människor världen runt är vänligt sinnade i förhållande till oss, men att påstå att vi hittills varit förskonade och därför pratar i nattmössan, är en överdrift.

Hur det står till i den krets, som förespråkar ett Ja, beskriver Mattias Svensson på sin blogg, där han refererar till situationen när magasinet Neo:s medarbetare ringde runt till riksdagsledamöter för att uppbåda ett motstånd d v s att de skulle säga Nej. Han fick tag i en uppsatt kvinna i folkpartiet, som toppade Allan Widmans föreställningar att attacker på svenska soldater i Afganistan, skulle kunna stoppas genom massavlyssning i Sverige. Intressant.

När jag läste detta tänkte jag på den lokale politikern här i Norrtälje, som mejlade mig ett svar, där han uppmanade mig att läsa tidningen om svenska soldater i Afganistan, för att kunna begripa bättre. Men, alla i IT-branschen är inte för förslaget, vilket en artikel i DN idag redogör för. Den passar bäst i diktaturer som Kina och Saudiarabien, säger Googles talesman i integritetsfrågor, Peter Fleischer.

Till sist: Se videon Döda politiska karriärers sällskap. Och här ett inpass från vänster - Jinge – som starkt ogillar lagförslaget, men trott att det varit kört. Nu undrar han om undret sker och att han riskerar att få hylla en grupp moderata riksdagsledamöter. Vilken händelse! Videon inger uppenbarligen även luttrade bloggare visst hopp.

Inga kommentarer: