torsdag 3 juli 2008

FRA i sanning en riktig soppa

Expressen har ställt tre frågor till ett antal experter som arbetar med PR, mätningar av opinioner i olika frågor och undervisning i statskunskap med anledning av det efterspel som pågår kring FRA-lagen: 1. Varför vill en majoritet riva upp lagen? 2. Vad behöver den borgerliga regeringen göra? 3. Vad leder protesterna till?

Deras svar är utifrån deras olika arbetsområden intressanta, där jag tycker att de som sysslar med PR och opinionsmätningar bäst lyckats fånga varför människor blivit så upprörda när de under hand fått klart för sig vad riksdagen har beslutat om och allt eftersom man får klart för sig vad FRA har sysslat och kommer att syssla med. All opinion syns inte på bloggar och debattsidor eller i olika inslag i tidningar och andra media. Själv tillhör jag en relativt liten grupp av bloggare i Norrtälje, som håller mig ajour med vad som rör sig i den sfären och i olika medier. Annars händer det varje gång, när jag rör mig ute på stan, att jag möter människor, som spontant uttrycker sitt stöd för mitt arbete. De som pratar om ”att ha rent mjöl i påsen” är ett mycket litet antal äldre, som vid närmare samtal visar sig vara av uppfattningen att man klarar sig gott utan att använda nätet och att mycket på nätet är av ondo. Synen på FRA och vad de sysslar med är mera av en generationsfråga, som handlar om kunskap i informations- och kommunikationsteknik, än en tydlig höger-vänsterfråga, även om människor på vänsterkanten, utifrån egna erfarenheter av att vara övervakade, tydligt tar avstånd från den. Det är tydligen dem som statsministern fastnat för. Min samlade erfarenhet är dock att åtskilligt flera än de, som syns och hörs på nätet, är engagerade.

Jag vet inte hur statsministern tänker, men sedan jag har tagit del av hur han ser på den kritikerstorm, som han och alliansens ja-sägande riksdagsledamöter utsatts för, förstår jag vidden av den tredje frågan: - Vad leder protesterna till? Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap svarar: - Misstro mot det politiska ledarskapet. I den bästa av världar begränsar den sig till den sittande regeringen, i den sämsta dras alla politiker över en kam.

Jag lutar åt det senare, sedan jag lyssnat på SVT Rapports inslag ”Hur laglig är FRA-lagen?” i dagens Godmorgon, där Advokatsamfundets Anne Ramberg, Chefsjurist Clarence Craaford vid Centrum för Rättvisa och Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom-Hultén medverkade och där ansvariga politiker avböjt medverkan. Att jag inte är ensam om att fundera kring bristen på dialog med våra politiker det visar bland många andra MinaModerataKarameller. Mitt svar på fråga tre är i nuläget: - Det blir allt tydligare att folket betraktas som valboskap, som ska hålla tyst mellan valen, eftersom vi inte förstår oss på det som politiker sysslar med! Vad detta i sin tur leder till kan jag bara gissa, men jag tror på en viss mobilisering av de yngre, vilka kan attraheras av Piratpartiet; att äldre med fördomar om nätet och ”med rent mjöl i påsen” röstar på S D; och att alla vi andra känner oss vilse i pannkakan. Och hur vi vilsna behärskar konsten att göra något konstruktivt av vår frustration blir avgörande för vårt valdeltagande.

Hur som helst: Iikväll mellan kl 20-21 räknar jag med att få bra svar från Lars Weinehall på de frågor jag sänt till Centerpartiets Marathonchatt. Tills dess gläds jag åt den positiva upplevelse av mötet mellan Centern och Centeruppropet som bland andra Den Liberala Misantropen ger uttryck för i sin blogg. En annan som chattat med framgång är Rick Falkvinge, pp i Expressen.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Bloggsvar: Det verkar inte bättre....

Markus "LAKE" Berglund sa...

Du missade väl inte att jag var med i Norrtelje Tidning och lämnade min rapport om mötet också?

Fler "rapporter" och annat om CenterUppropet.se hittas bland annat är:
Centeruppropet - en blåslampa på Centerpartiet

/Markus, CenterUppropet.se

Gun Svensson sa...

Havsglimten: Ja, men att det är någon eller några som tjänar på sakernas tillstånd - det är jag rätt säker på. Sedan kan jag bara hoppas på att lätt fånget är lätt förgånget!

Markus: Jag har noterat dina insatser, som naturligtvis gläder mig. Jag vill minnas att jag länkat till Centeruppropet i något av mina tidigare inlägg. Det är inte alltid som man kan länka till artiklar i NT eftersom de av någon oförklarlig anledning dras med en egendomlig teknik, som jag som prenumerant inte kan göra något åt även om jag ibland försöker ;-)