I bloggosfären pågår en livlig diskussion sedan bloggaren Hax anmälts av FRA till JK för yttrandefrihetsbrott vilket Dagens Media, Aftonbladet, Svd, DN, Expressen, Sydsvenskan, HD och Dagen skrivit om. Man kan nog säga att Hax blivit Sveriges förste FRA-dissident och så länge han inte är frihetsberövad skriver han på sin blogg. Självklart engagerar detta många bloggare, men jag tänker fokusera på den lokala debatten.
Förutom den spektakulära nyheten om den nationella insatsstyrkan ,som genomför ett träningspass här genom att klättra i våra silor i hamnen, finns i dagens Norrtelje Tidning även ett par inlägg om FRA. Det är Göran Pettersson (m) och Johan Westerholm (s) som tar sig an uppgiften att försöka klarlägga hur FRA-lagen rent tekniskt berör min och andras kommunikation på nätet. Johan Westerholm talar sig varm för den modell, som Tyskland valt mot bakgrund av man där har en mycket stark författning när det gäller den personliga integriteten. Vad jag förstår har man där lärt av historien.
Göran Pettersson (som jag inte kan länka till) håller krampaktigt i sin ståndpunkt – han duckar inte meddelar han, innan han förklarar för mig att hans jämförelse med knarkhunden inte är så korkad, som jag påstått i ett tidigare genmäle. Hunden finner vad den söker utan att öppna försändelser, något som även FRA:s sökrobot kan klara då den fungerar på samma sätt som ett virusskydd. Göran Pettersson skriver ”Detta är ofta utformat som ett sökprogram som automatiskt söker igenom inkommande data på jakt efter skadlig programkod som datavirus, trojaner och spionprogram. Virusskyddet styrs av ett antal väl valda sökbegrepp och bidrar till att skydda våra datorer. På ett liknande sätt är lagen tänkt att fungera. Med hjälp av avancerade sökbegrepp söks den elektroniska kommunikationen som passerar Sveriges gräns igenom. Först i de fall sökroboten varnar och den elektroniska kommunikationen även berör utländska förhållanden så kommer FRA:s operatörer att granska kommunikationen”.
Intressant att Göran Pettersson har så svårt att ta in att en scanning av innehållet inte kan ske med mindre än att försändelsen läses av. Om det sker med hjälp av en robot eller en människa är lika illa. Vi vet vid det här laget att trafiken oftare än vad man tror kan passera gränsen även om man skriver till personer inom landet. Brevhemligheten gäller efter detta inte våra mejl!!! Införs denna teknik, betyder det att ”yttre hot mot rikets säkerhet” blir det första uppdraget, men med tanke på de investerade pengarna blir det med all säkerhet inte det sista. Och de, som ska ha uppdraget att kolla att en glidning av ändamålet inte sker efter införandet av denna teknik är riksdagsledamöter. Riksdagsledamöter, som genom beslutet om FRA-lagen visat att de tar synnerligen lätt på frågan om skyddet av medborgarnas rättigheter i förhållande till staten. Dessutom var sättet som man drev igenom beslut på inte förtroendeingivande!
Här har vi således överstelöjtnanten Göran Pettersson på den ena sidan om FRA-muren och kaptenen i reserven Johan Westerholm på den andra. De har båda i sin roll inom försvaret till uppgift att försvara vår demokrati och som politiker att bland annat t ex se till att mina och andras mejl omfattas av brevhemligheten. Är det någon som tror att det är möjligt att de ska kunna mötas i ett samtal över muren?
5 kommentarer:
Det är inte bara så att FRA måste läsa allt, man måste också aktivt pussla ihop trafikens IP-paket till fullständiga meddelanden för att kunna bedriva övervakningen. Ett e-brev kan t ex. delas upp i två delar som kan ta olika vägar under transport. Om man matchar ett sökbegrepp i den andra delen är ju det till föga nytta om man inte även har tillgång till den första. Det är alltså troligt att FRA kommer att sammanställa dessa paket och korttidslagra en mycket stor mängd e-post. Det är alltså inte så att den data som inte matchar automatiskt försvinner - den måste aktivt raderas.
Se frapedia.se - datakommunikation
Tack för upplysningen! Sedan jag tagit del inser jag hur lätt det är att slå blå dunster i ögonen på oss internetanvändare, som inte frågar oss hur tekniken fungerar utan bara bryr oss om ATT den fungerar. Min poäng är att jag vill vara skyddad mot att statens robot rotar i det som jag betraktar som min privata sfär. Om någon använder nätet på ett för landet destruktivt sätt, undrar jag om det inte finns NÅGON ANNAN lösning än denna. Läste någonstans att info med bäring på 9/11 drunknade i allt annat och kom inte till någon nytta. Är det sant eller falskt? Om FRA-lagen verkställs så som det är tänkt är nätet inget för mig i framtiden, vilket vore synd då jag hittills haft stor glädje av att använda det. Men vad jag i så fall tänker om de politiker som jag röstat på det behöver man inte vara Einstein för att räkna ut.
Grejen är att jag tror att även de som talar för FRA bara själva vet ATT det fungerar... Dessvärre. Så illa tror jag nämligen att det är.
Nej Gun. Jag tror det är kört. Men jag kan ju alltid hoppas.....
Mary: Jag har i alla fall lärt mig något nytt idag, som jag tror att jag begripit d v s att tekniken för att sända meddelanden på nätet skiljer sig från vanliga brev på posten, men det betyder ju att de som i likhet med Göran Pettersson talar om knarkhund och virusprogram pratar goja.
Johan: Att tro är att inte veta! IT TAKES TWO TO TANGO.
Skicka en kommentar