måndag 7 juli 2008

Vi ser berget från olika håll

ÖB Håkan Syréns kommentar i TV 4, som återges i SvD, visar att han förstått konflikten mellan försvarets behov och medborgarnas mänskliga rättigheter, men när han sedan talar om jämkning så utfaller den för hans del helt till försvarets fördel. Men, vem kan klandra ÖB för det – det är hans jobb!!! Han lever i den bästa av världar där varenda kotte i försvaret står upp för vårt land och vår demokrati. Men, där avgörandet av vem som är the good guy eller the bad guy ligger i händerna på högre makter än Sveriges riksdag.

När ÖB säger att spaningsresultat här i Sverige är nödvändigt för säkerheten kring Herculesplan i Afganistan, kan det inte betyda annat än att han får sådant material i utbyte mot sådant som är av intresse för annan främmande makt. Förklaringen till att Carl Bildts pondus, som utrikesminister stärktes i och med beslutet om FRA-lagen, torde rimligen kunna förklaras på motsvarande sätt. Men, för mig och många andra är det inte OK att sälja ut vår rätt till brevhemlighet och annat som kännetecknar fria medborgare i en demokratisk stat och göra det till priset av något, som varken ÖB eller någon annan kan överblicka konsekvenserna av. Det handlar för närvarande alldeles för mycket om krig mot olika företeelser, istället för fredsskapande och förebyggande åtgärder.

När ÖB och Ja-sägarna till FRA-lagen ser alla faror, som lurar i berget sett från deras håll, då ser jag – från mitt håll – ett mycket stort hot mot vår demokrati, sedan riksdagen valde denna väg, som i viss mån röjts av Thomas Bodström och socialdemokraterna på sin tid. Deras agerande när det gäller datalagringsdirektivet är avslöjande och att det är en socialdemokratisk EU- parlamentariker, som väckt förslaget om en registrering av bloggar, talar också sitt tydliga språk. När fem av sju etablerade riksdagspartier säljer ut våra mänskliga rättigheter för en högst tvivelaktig soppa, då får vi väljare problem. Vem kan vi lita på? För att visa att jag inte är ensam om mina funderingar kring beslutets politiska konsekvenser ger jag idag ordet till Dexion. Intressant.

Sedan har jag som vanligt besökt MinaModerataKarameller och skäms nu över mitt utbrott mot försvarsministern häromdagen, då jag tyckte att han hade gjort sig förtjänt av sitt öknamn. I likhet med många andra, blir jag urförbannad när den politiska makten sätter sig på höga hästar och klappar mig och andra på huvudet, som om vi vore mindre vetande. Men, jag medger – det är korkat att hemfalla åt tillmälen! Det stärker inte argumentationen. Och att avskyn för det som hänt är så stark, att Fredrik Federley måste omges med livvakt, det är också ett nederlag för demokratin. Det instämmer jag i. Och självklart har dom rätt, som menar att alla tillmälen och öknamn bidrar till att piska upp den stämning, där mindre balanserade individer kan gå för långt, d v s bli ett allvarligt hot mot någon. But, it takes two to tango – sluta klappa oss på huvu´t, vet ja´.

För övrigt tycker jag att flera ska göra som jag - skriva på namninsamlingen för Brev som brev, till stöd för bevarandet av brevhemligheten då brev är mejl.


5 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Jag tycker nog att man kan få dra till lite när man är förbannad Gun.

Jag gör det själv men satte det inom parentes som du kanske såg ;-)

Min tanke var dock att om man kallar folk för det ena och det andra så kommer man ju bort från sakfrågan bara. Menade inte att vara besserwizzer eller vad det heter, haha

Gun Svensson sa...

Mary: Jag tog det inte som att du ville vara en viktigpetter - utan jag skämdes verkligen, när jag läste att Fredrik behöver livvakt, eftersom jag vet att en hätsk stämning bidrar till att sjuka människor kan gå över gränsen. Men, jag ville också säga att partiledarna och deras vapendragare är delaktiga. It takes two to tango!

Anonym sa...

Tjänster och gentjänster

Det är underligt hur gamla tidningsartiklar har en förmåga att dyka upp när man minst behöver dom.

http://www.aftonbladet.se/kultur/article451160.ab

Gun Svensson sa...

Jan S: Eftersom det kollektiva minnet drabbats av demens på grund av allt brus, där viktiga artiklar spolas bort, är det ändå bra att de dyker upp - bättre sent än aldrig. Vill tacka dig för pusselbiten - nu förstår jag ännu bättre varför Carl Bildt behöver FRA.

Gun Svensson sa...

Men jag förstår inte varför Fredrik Reinfeldt valt någon som är så djupt insyltad i kriget mot Irak till vår utrikesminister. Utrikesministern borde avsättas istället för att ges möjlighet att dra in Sverige i detta smutsiga krig.